Το καλαμποκόψωμο, πιο γνωστό ως cornbread, είναι ένα ιδιαίτερα εύγεστο είδος ψωμιού το οποίο μπορείς να βρεις στο εξωτερικό. Η συνταγή του είναι σχεδόν ίδια με αυτή του κλασικού ψωμιού που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε, αλλά η ύπαρξη καλαμποκάλευρου στο μείγμα δίνει μια απίστευτη υφή και γεύση στο ψωμί. Ιδιαίτερα εάν δοκίμασες να το φτιάξεις με την κλασική συνταγή και δε σου πέτυχε, ρίξε μια ματιά παρακάτω ώστε να απολαύσεις κι εσύ τη μοναδική αυτή γεύση.

Υλικά:

1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα καλαμποκάλευρο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
3 κοφτά κουτάλια της σούπας ζάχαρη
1 κουτάλι του γλυκού αλάτι
½ κουτάλι του γλυκού πιπέρι
3 κουτάλια της σούπας ελαιόλαδο ή άλλο λάδι της επιλογής σου |
1 κούπα ζεστό (όχι βραστό) γάλα

cornbread-1

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το λάδι και το γάλα που έχουμε ζεστάνει σε ένα μπρίκι ή στο φούρνο μικροκυμάτων και ζυμώνουμε λίγο μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά. Το καλαμποκάλευρο δίνει μια περίεργη υφή στη ζύμη που θυμίζει υγρή άμμο, αλλά αυτό δε χρειάζεται να σε ανησυχεί. Σκέπασε με μια πετσέτα (και λίγη μεμβράνη αν φοβάσαι μη λερωθεί η πετσέτα) και άσε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1-2 ώρες. Σε αυτό το στάδιο στρώσε ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί σε ένα βαθύ ταψί της επιλογής σου και, προαιρετικά, λάδωσέ το λίγο.

Τοποθέτησε τη ζύμη σου στο έτοιμο ταψί και άσε τη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1-2 ώρες ακόμα. Ψήσε το καλαμποκόψωμο για 25-30’ στους 180°C. Αν φοβάσαι μη καεί, μπορείς να το σκεπάσεις με λίγο αλουμινόχαρτο, αρκεί το αλουμινόχαρτο να μην αγγίζει τη ζύμη.

Μόλις δεις ότι έχει ροδίσει, άσε το καλαμποκόψωμο να κρυώσει και ύστερα μπορείς να το κόψεις και να το απολαύσεις!