Το τσουρέκι είναι πάντα ένα ιδιαίτερο γλυκό. Από όποιον κι αν το δοκιμάσεις έχει αυτό το διαφορετικό «τσικ», την προσωπική πινελιά του καθένα που το φτιάχνει, ακόμα κι αν έχει χρησιμοποιήσει την ίδια ακριβώς συνταγή! Παραμένει ένα αγαπημένο γλυκό είτε είναι αφράτο, είτε έχει έντονη γεύση, είτε κρούστα, είτε και τα 3!

Υλικά:
1 πακέτο ξηρή μαγιά (7-8 γρ.)
¼ κούπας νερό (σε θερμοκρασία δωματίου*)
½ κούπα ζάχαρη
¾ κούπας γάλα
1 κουτάλι του γλυκού αλάτι
1 αυγό (προαιρετικά: +1 για πριν το ψήσιμο)
¼ κούπας χυμό πορτοκάλι
¼ κούπας λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη (προαιρετικά: +1/4 κούπας για πριν το ψήσιμο)
1 κουτάλι του γλυκού μαχλέπι
1 κουτάλι του γλυκού μαστίχα (κρύσταλλοι)
1 κουτάλι του γλυκού εκχύλισμα πορτοκαλιού 
1 κουτάλι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 1 κάψουλα βανιλίνη
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κούπες αλεύρι σκληρό (για ζυμώματα)

Εκτέλεση:

Σε ένα μικρό μπολ βάλε το νερό, 1 κουτάλι του γλυκού ζάχαρη και τη μαγιά και άσε τα μερικά λεπτά (5-10) να φουσκώσουν. Στη συνέχεια, σε ένα μπολ βάλε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι (τη ζάχαρη, το γάλα, το αλάτι, το αυγό, το χυμό, το λιωμένο βούτυρο, το μαχλέπι, τη μαστίχα και τα εκχυλίσματα). Πρόσθεσε τις πρώτες 2 κούπες από αλεύρι και ανακάτεψε στο μίξερ (με το εξάρτημα για τις ζύμες) ή με το χέρι μέχρι να γίνει μία πολύ ρευστή ζύμη. Πρόσθεσε και τις υπόλοιπες 2 κούπες αλεύρι και ζύμωσε μέχρι η ζύμη να μη κολλάει στα χέρια σου (τόσο). Σκέπασε τη ζύμη με μια πετσέτα (αν φοβάσαι μη τη λερώσεις άπλωσε χαλαρά μεμβράνη από κάτω της) και άσε τη να ξεκουραστεί για 2 ώρες. Ύστερα, πιάσε τη ζύμη, άπλωσε τη σε μια επιφάνεια εργασίας που έχεις πρώτα αλευρώσει λίγο και χώρισέ την στα 2. Το κάθε κομμάτι είναι ένα τσουρέκι, του οποίου εσύ θα επιλέξεις το σχήμα (και στο οποίο θα τοποθετήσεις την κρυφή πραλίνα).

tsoureki-1

 Για την κλασική πλεξούδα:

Χώρισε το κομμάτι της ζύμης στα τρία και φτιάξε 3 μακρόστενα, τετράγωνα κομμάτια στο ίδιο μέγεθος. Κατά μήκος του κέντρου του κάθε κομματιού τοποθέτησε κουταλιές από πραλίνα (Merenda, Nutella ή άλλη), αρκετές ώστε να σου φαίνεται λαχταριστό αλλά όχι τόσες ώστε να μη μπορείς να διπλώσεις τη ζύμη ώστε να την «κλείσεις». Δίπλωσε τη μία πλευρά της ζύμης πάνω από την πραλίνα και ένωσέ τη με την άλλη. Ένωσε τις άκρες των γεμιστών κομματιών ζύμης και ύστερα «πλέξε» τα προσεκτικά. Ένωσε και την άλλη άκρη μόλις τελειώσεις και τοποθέτησε το τσουρέκι σου σε ένα ταψί (επίπεδο, με ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί στρωμένο κάτω).

Για το «σαλιγκάρι»:

Όπως θα έκανες αν έφτιαχνες πλεξούδα (αλλά πιο εύκολα), φτιάξε ένα μεγάλο τετράγωνο κομμάτι ζύμης και άπλωσε γενναιόδωρα στο κέντρο πραλίνα φουντουκιού. Δίπλωσε τη μία πλευρά της ζύμης πάνω από την πραλίνα μέχρι να αγγίξει το άλλο κομμάτι. Ρόλλαρε ελαφρά τη ζύμη σου (κλείσε την καλά στις άκρες) και ύστερα τοποθέτησέ τη σε ένα ταψί (επίπεδο, με ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί στρωμένο κάτω) «τυλίγοντας» τη σαν σαλιγκάρι. Άσε τη ζύμη σου να φουσκώσει 1-2 ώρες ακόμη και ύστερα ψήσε τα τσουρέκια στους 180°C για 20-25’ (περίπου). Αν θες την κλασσική γυαλιστερή κρούστα που έχουν τα τσουρέκια, ανακάτεψε σε ένα μπολ το επιπλέον λιωμένο βούτυρο και το αυγό και άπλωσε το μείγμα στην επιφάνεια της φουσκωμένης ζύμης πριν το ψήσιμο.

 Άσε τα γεμιστά τσουρέκια σου να κρυώσουν και ύστερα απόλαυσέ τα (παρέα προαιρετική)!

Tsoureki-recipe-Traditional-Greek-Easter-bread-2

Μικρά μυστικά:

  • Το τσουρέκι έχει στην πραγματικότητα πολύ πιο εύκολη συνταγή από ό,τι πιστεύεις, καθώς κυριολεκτικά απλά ανακατεύεις πολλά πράγματα μαζί σε ένα μπολ (όπως ένα κέικ σχεδόν).
  • Αν δε θες πραλίνα φουντουκιού στο τσουρέκι σου, μπορείς να βάλεις φιστικοβούτυρο, μαρμελάδα, φρούτα ή ό,τι άλλο σου αρέσει.
  • Μπορείς να πειραματιστείς και να χρησιμοποιήσεις μόνο βανίλια ή καθόλου βανίλια, λικέρ, εκχύλισμα αμυγδάλου ή οτιδήποτε σου αρέσει σαν γεύση!