Το ιμάμ μπαϊλντί είναι συνταγή της τουρκικής κουζίνας το οποίο επίσης παρασκευάζεται στην Ελληνική, στη Βουλγαρική και την Αλβανική κουζίνα. Η ονομασία σημαίνει «ο Ιμάμης μπαΐλντισε (λιποθύμησε)» επειδή, σύμφωνα με το θρύλο, ένας ιμάμης όταν άκουσε για το κόστος των υλικών και για το ελαιόλαδο που χρειαζόταν για την προετοιμασία του φαγητού, έχασε τις αισθήσεις του.

Θέλετε και την πιο νόστιμη αυθεντική συνταγή για imam bayildi; Πατήστε εδώ

Η ιστορία πίσω από το φαγητό… «θρύλο», το Ιμάμ Μπαϊλντί

Υπάρχει μεγάλος αριθμός ιστοριών σχετικά με την καταγωγή του ονόματος αυτού του γευστικού φαγητού, του ιμάμ μπαϊλντί. Αν και διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους, όλες καταλήγουν με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή στο τέλος ο ιμάμης λιποθυμεί. Σύμφωνα με κάποιες φήμες, ο ιμάμης λιποθύμησε από τη γεύση του φαγητού που ετοίμασε η γυναίκα του, σύμφωνα με κάποιες άλλες, από την ποικιλία των υλικών, ενώ σύμφωνα με τρίτες, ο ιμάμης λιποθύμησε λόγω της ποσότητας που κατανάλωσε από το νόστιμο αυτό φαγητό.

Ήταν περίοδος πολέμου και πείνας. Για να μπορούν όλοι να τραφούν, στο αλεσμένο καλαμπόκι πρόσθεταν κοτσάνια, καρύδια και φλούδες δέντρων. Λόγω της έλλειψης τροφής, όλα τα νοικοκυριά μαγείρευαν μόνο σούπα από αλεύρι και κρεμμύδι. Η τροφή φυλασσόταν στα υπόγεια και καταναλωνόταν με οικονομία και μεγάλη προσοχή. Σε εκείνη την περίοδο έλλειψης τροφής και μεγάλης πείνας ζούσε και ο ιμάμης της ιστορίας μας. Ήταν πολύ πονηρός και γνώριζε πολύ καλά τη φιλοσοφία φύλαξης αποθεμάτων και έτσι το υπόγειό του το είχε γεμίσει με τρόφιμα. Δεν επέτρεπε στην σύζυγό του να χρησιμοποιεί τα αποθέματα τροφής και αυτή αναγκαζόταν να μαγειρεύει συνεχώς το ίδιο φαγητό. Μια μέρα όμως η σύζυγος θύμωσε πολύ και άρχισε να καυγαδίζει με τον ιμάμη.

«Στο υπόγειο έχουμε διάφορα είδη τροφής και παρόλα αυτά είμαστε συνεχώς πεινασμένοι. Ντρέπομαι που είμαι γυναίκα και δε μπορώ να επιλέγω τί θα μαγειρέψω… Να μαγειρέψω ένα καλό φαγητό και να απολαύσουμε τη γεύση του» είπε η γυναίκα, απευθυνόμενη στον ιμάμη. 

Είναι δυνατό κάτι τέτοιο γυναίκα; Στη χώρα έχει πόλεμο, υπάρχει έλλειψη τροφής. Πρέπει να κάνουμε οικονομία, θέλεις να πεινάσουμε;“, απάντησε ο ιμάμης. Η γυναίκα του θύμωσε πολύ από αυτή του την απάντηση και έτσι μια μέρα μοίρασε στους γείτονες όλα τα αποθέματα τροφής που είχαν στο υπόγειο. Απέμεινε μόνο κρεμμύδι, ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες. Απ΄αυτά μαγείρεψε δείπνο για τον ιμάμη. Ο ιμάμης όταν παρατήρησε τόσα πολλά υλικά σε ένα μόνο φαγητό, έμεινε έκπληκτος. Με δόση θυμού άρχισε να φωνάζει στη γυναίκα του και εκείνη του απάντησε:

«Κύριε σήμερα είναι ιδιαίτερη μέρα, σας μαγείρεψα ωραίο φαγητό για να δυναμώσετε και να απολαύσετε τη νοστιμιά του».

Ο ιμάμης, μετά από αυτά τα λόγια, μαλάκωσε και ευχαρίστησε την σύζυγό του δοκιμάζοντας το φαγητό από μελιτζάνες. Την προειδοποίησε όμως να μην ξανακάνει τόσο μεγάλα έξοδα. Σηκώθηκε από τον σοφρά και πήγε κατευθείαν στο υπόγειο για να ελέγξει την κατάσταση των αποθεμάτων τροφής. Εκεί τί να δει, το υπόγειο άδειο. Και τότε τι συνέβη; Μα τι άλλο, ο ιμάμης λιποθύμησε!!

Ιμάμ Μπαϊλντί

Πληροφορίες από: balkon3.com