Έχετε επισκεφτεί ποτέ την υπέροχη και κρύα Σουηδία; Τότε, δεν γίνεται να μην έχετε μυρίσει στους δρόμους της αυτήν την ευωδία κανέλας και κάρδαμου που υπάρχει στον αέρα. Είναι επειδή φτιάχνουν παντού αυτά τα παραδοσιακά ψωμάκια κανέλας, τα kanelbullar.

Θυμίζουν cinnamon buns, διαφέρουν όμως χάρη στο κάρδαμο που περιέχουν. Πάμε να δούμε πως θα τα φτιάξουμε στο σπίτι μας, ακόμη και εάν δεν έχουμε πάει ποτέ Στοκχόλμη, Γκέτεμποργκ ή σε κάποια άλλη πόλη της Σουηδίας.

Η συνταγή είναι για περίπου 30 ψωμάκια.

Τι θα χρειαστείτε για τα kanelbullar:

Για την ζύμη:

  • 500 ml γάλα
  • 50 γρ. μαγιά
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 2 κτγ κάρδαμο
  • 1 κτγ αλάτι
  • 150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Για την γέμιση:

  • 150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 
  • 100 γρ. ζάχαρη 
  • 2 κτσ κανέλα 
  • 1 κτσ ψίχουλα ψωμιού

Θα χρειαστείτε ακόμη: 

  • 1 αυγό
  • ζάχαρη άχνη και ψίχουλα

Εκτέλεση Συνταγής:

1. Ρίξτε την μαγιά σε ένα μεγάλο μπολ. 
2. Ζεστάνετε το γάλα στους 30-35 βαθμούς κελσίου και χύστε το στο μπολ της μαγιάς, ανακατεύοντας για να διαλυθεί η μαγιά. Αφήστε το μείγμα να κάτσει για λίγα λεπτά. 
3. Προσθέστε στο μπολάκι το βούτυρο, την ζάχαρη, το κάρδαμο και το αλάτι. 
4. Προσθέστε σχεδόν όλο το αλεύρι, αφήστε λίγο εκτός για αργότερα. Δουλέψτε την ζύμη μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ. Αφήστε την μαγιά να ξεκουραστεί για 30-40 λεπτά ώστε να αυξηθεί ο όγκος της. 
7. Χωρίστε την ζύμη στα δύο. Πλάστε το κάθε κομμάτι της ζύμης σε σχήμα ορθογώνιο. 
8. Φτιάξτε την γέμιση και τοποθετήστε την στο κέντρο της ζύμης με ένα κουταλάκι. Έπειτα, καλύψτε με το άλλο κομμάτι της ζύμης. Κόψτε την ζύμη σε λωρίδες. Στριφογυρίστε το κάθε κομμάτι λωρίδας και τυλίξτε προς τα μέσα, ώστε να φτιάξετε ένα ωραίο ρολάκι.

kanelbullar
9. Απλώστε μία λαδόκολλα σε ένα ταψί. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 225°. Αφήστε το ρολό να κάτσει για 30 λεπτά. 
10. Με ένα πινέλο αλείφετε το κάθε κομμάτι με το χτυπημένο αυγό και ρίχνετε από πάνω ζάχαρη άχνη και λίγα ακόμη ψίχουλα. 
11. Ψήστε στους 225° για περίπου 8-10 λεπτά. 
12. Αφήστε τα ψωμάκια σε ένα σύρμα ώστε να κρυώσουν πριν σερβίρετε. Απολαύστε με ζεστό καφέ!