Ποιος είπε ότι ο vegetarian μουσακάς δεν μπορεί να είναι λαχταριστός ακόμη και εάν δεν έχει καθόλου κιμά; Δεν θα το πιστεύετε! Δοκιμάστε τον και θα μας θυμηθείτε. Είναι μία καλή ευκαιρία και εσείς που είστε κανονικά κρεατοφάγοι να μαγειρεύετε πολύ νόστιμα φαγητά ακόμη και χωρίς να προσθέσετε καθόλου κρέας. Είναι γνωστόν εξάλλου ότι στην Ελλάδα τρώμε λίγο παραπάνω κρέας από ότι χρειάζεται. Τι λέτε, λοιπόν;

Τι θα χρειαστεί από υλικά ο vegetarian μουσακάς; 

vegetarian μουσακάς

Για την μπεσαμέλ:

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμη εάν θέλετε, εμείς όμως σας έχουμε και την συνταγή για να την φτιάξετε εσείς.

  • 10 κτσ ελαιόλαδο
  • 6 κτσ αλέυρι
  • 1 λίτρο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 κτγ μοσχοκάρυδο
  • 120 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα
  • 4 μέτρια αυγά

For The Tomato Sauce:

  • ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη
  • λίγο κόκκινο κρασί
  • 250 γρ. πασάτα
  • 1/4 κτγ μοσχοκάρυδο
  • 1/3 κτγ γαρύφαλο
  • 1 φύλλο δάφνης

Για την γέμιση του μουσακά:

  • 900 γρ. πατάτες 
  • 900 γρ. κολοκυθάκια
  • 900 γρ. μελιτζάνα
  • 1 μέτρια ντομάτα κομμένη σε ροδέλες
  • Λίγο μαϊντανό αν θέλετε
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση Συνταγής 

Για την μπεσαμέλ:

  • Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε το ελαιόλαδο και το αλεύρι σε υψηλή φωτιά. Μαγειρέψτε για περίπου 2 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να γίνει μπεζ στο χρώμα.
  • Ρίξτε και το γάλα και χαμηλώστε την φωτιά σε μέτρια ένταση.
  • Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι η μπεσαμέλ να αρχίσει να γίνεται παχύρρευστη. Ρίξτε λίγο αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
  • Μαγειρέψτε για 2-3 ακόμη από την στιγμή που αρχίσουν να αναδύονται φουσκάλες. Ύστερα, αφαιρέστε από την φωτιά και αφήστε στην άκρη να κρυώσει. Ρίξτε και τα 2/3 του τυριού και αφήστε να κάτσει για 15 λεπτά. Ύστερα, χτυπήστε τα αυγά και ρίξτε τα μέσα στην μπεσαμέλ ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Για την σάλτσα ντομάτας:

  • Ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να χρυσαφίσουν. Ρίξτε και λίγο κρασί και περιμένετε μέχρι να εξατμιστεί.
  • Προσθέστε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Ρίξτε την πασάτα, τα μπαχαρικά και ένα φλιτζάνι νερό. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι και σιγομαγειρέψτε για 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει παχύρρευστη η σάλτσα.

Για την γέμιση του μουσακά:

  • Ζεστάνετε το ηλιέλαιο σε ένα τηγάνι.
  • Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε τες σε ροδέλες.
  • Ρίξτε αλάτι και πιπέρι και τηγανίστε τις πατάτες μέχρι να γίνουν χρυσές σε χρώμα. Αφήστε στην άκρη πάνω σε χαρτί κουζίνας ώστε να απορροφηθεί το περίσσιο λάδι.
  • Κόψτε τις μελιτζάνες σε και βουτήξτε τες σε κρύο νερό για 30 λεπτά ώστε να φύγει η πικράδα τους.
  • Σουρώστε τις μελιτζάνες, ρίξτε τους αλάτι και πιπέρι και τηγανίστε όπως με τις πατάτες. Τοποθετήστε τες σε χαρτί κουζίνας για να φύγει το πολύ λάδι.
  • Κόψτε τα κολοκύθια και επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία.

Συναρμολόγηση:

  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C.
  • Στρώστε τις πατάτες σε ένα ταψί για μουσακά χωρίς να αφήσετε καθόλου κενά.
  • Απλώστε από πάνω και τα κολοκύθια και επαναλάβετε και με τις μελιτζάνες.
  • Ρίξτε την σάλτσα ντομάτας πάνω από τις μελιτζάνες και απλώστε από πάνω τις ροδέλες της ντομάτας.
  • Ρίξτε λίγο μαιντανό και απλώστε την μπεσαμέλ ομοιόμορφα πάνω από το φαγητό.
  • Μαγειρέψτε τον μουσακά για 30 λεπτά. Βγάλτε από τον φούρνο και ρίξτε το υπόλοιπο τριμμένο τυρί από πάνω. Ύστερα, ψήστε για άλλα 30 λεπτά.
  • Αφού βγάλετε το ταψί από τον φούρνο, αφήστε να κάτσει ο σούπερ vegetarian μουσακάς για 30 λεπτά και μετά κόψτε και σερβίρετε! Είναι μούρλια και χωρίς κρέας!

Διαβάστε ακόμη: Υπερ-απολαυστικά vegan brownies εύκολα, γρήγορα και απλά!