Ο ελληνικός καφές θέλει τα μυστικά του για να γίνει με τις φουσκάλες του (όπως έλεγε ο Μίμης Φωτόπουλος στις ελληνικές ταινίες) και το πλούσιο καϊμάκι του. Πρώτο και κύριο είναι το καλό χαρμάνι. Στη συνέχεια θέλει υπομονή και αγάπη.

Δες τι πρέπει να κάνεις βήμα – βήμα:

  1. Χρησιμοποίησε κρύο νερό αφού έχεις χρησιμοποιήσει ως μεζούρα το φλιτζάνι σου.
  2. Αφού ρίξεις τη σωστή ποσότητα νερού στο μπρίκι θα βάλεις τη ζάχαρη την οποία και θα ανακατέψεις καλά να διαλυθεί και στη συνέχεια τον καφέ.
  3. Αφήνεις τον καφέ να κάτσει μέσα στο νερό και επειδή είναι βαρύτερος της ζάχαρης θα αρχίσει μόνος του να  βυθίζεται στο νερό.Εκεί, είναι η σωστή στιγμή να τον ανακατέψεις ώστε να σχηματιστεί το καϊμάκι.
  4. Τον αφήνουμε να βράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά (περίπου 20′), εκτός αν έχεiς το ειδικό ηλεκτρικό μπρίκι  χωρίς να ανακατεύουμε άλλο (εκείνη δηλ. τη στιγμή που γίνονται οι φουσκάλες).

Δοσολογία για έναν καφέ (κλασσικό φλιτζάνι) 

  1. Μέτριος: Ένα φλιτζάνι νερό + 1 κοφτή κουταλιά καφέ + 1 κοφτή κουταλιά ζάχαρη
  2. Σκέτος χωρίς ζάχαρη ( ίδιες αναλογίες με το μέτριο)
  3. Γλυκός ( ίδιες αναλογίες με το μέτριο ως προς τον καφέ +2 κοφτές κουταλιές ζάχαρη.

Ο κλασσικός ελληνικός καφές σερβίρεται χωρίς γάλα αλλά σκέτος μόνο ή με την προσθήκη ζάχαρης. Παλιότερα στα καφενεία τον σερβίριζαν συνοδεία ενός κρύου ποτηριού νερού και ενός λουκουμιού. Σήμερα, τον πίνουμε διπλό με γάλα αλλά και παγωμένο -Frio με πάγο!

 
Πριν λίγες ημέρες ο Λουμίδης Παπαγάλος έκανε για ακόμη μία χρονιά ξεχωριστή την παρουσία του στο 4o Athens Coffee festivalπου πραγματοποιήθηκε από τις 28 έως τις 30 Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι.

Περισσότεροι από 3.500 λάτρεις του καφέ επισκέφθηκαν την περίφημη αντίκα του και απόλαυσαν τον αγαπημένο ελληνικό καφέ τόσο στη ζεστή όσο και την κρύα εκδοχή του.

H έκπληξη του φεστιβάλ ήταν η ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση των επισκεπτών στον νέο Λουμίδη frio. Βάσει των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά το τριήμερο φεστιβάλ, οι εξειδικευμένοι baristi παρασκεύασαν και προσέφεραν περισσότερους από 1.200 κρύους ελληνικούς καφέδες!

Αν είσαι λάτρης του ελληνικού καφέ θα σου πω να ακόμη μυστικό. Αποθήκευσε τον στο ψυγείο.Έτσι δε θα χάσει ποτέ το άρωμά του!