Λατρεύουμε τον μπακλαβά κάθε φορά που τον τρώμε, άσχετα που γίνεται «πόλεμος» για την καταγωγή του. Είναι ελληνικός; είναι τούρκικος; όποια και να είναι η αλήθεια, σήμερα θα φτιάξουμε μπακλαβά με τον παραδοσιακό τρόπο για να έρθουμε πιο κοντά στις ρίζες μας. Τίποτα δεν συγκρίνεται με την απόλαυση του τραγανού και ζεστού κομματιού που μόλις βγήκε από τον φούρνο. Ας δούμε πως θα τον φτιάξουμε:

Τι θα χρειαστείτε για τον παραδοσιακό μπακλαβά

Για το σιρόπι

  • 900 γρ. ζάχαρη
  • 600 γ.νερό
  • ½ χυμό λεμόνι
  • 1 κ.σ. γλυκόζη

Γέμιση

  • 400 γρ. αμύγδαλο λίγο καβουρδισμένο (5 λεπτά)
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο
  • ½ κ.γ. αλάτι

 

  • 1 κιλό φύλλο κρούστας
  • 400γρ βούτυρο αιγοπροβειο

μπακλαβά

Εκτέλεση Συνταγής

Για το σιρόπι

Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί. Μετράμε 6 λεπτά από την ώρα βρασμού και αποσύρουμε.

Για την γέμιση

Σε ένα μουλτι σπάμε τα αμύγδαλα πατώντας δυο τρεις φορές ίσα να σπάσουν τα αμύγδαλα σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Για τον μπακλαβά

  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί 35χ24.
  • Βάζουμε 10 φύλλα, αλλά κάθε φορά που βάζουμε φύλλο ρίχνουμε σταγόνες από το βούτυρο μας.
  • Μόλις βάλουμε τα δέκα φύλλα ρίχνουμε μια στρώση από την γέμιση μας.
  • Απλώνουμε δυο φύλλα και ξανά βάζουμε γέμιση αυτό γίνετε τρεις φορές.
  • Τέλος, βάζουμε φύλλα με σταγόνες από βούτυρο κάθε φορά μέχρι να τελειώσουν.
  • Βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
  • Ανάβουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς και κόβουμε τον μπακλαβά μας.
  • Εφόσον τον κόψουμε ψεκάζουμε με νερό και ψήνουμε για 1 ½ ώρα στους 160° βαθμούς αντιστάσεις, το ταψί μια σκάλα κάτω από την μέση.
  • Όταν είναι έτοιμος σιροπιάζουμε κατευθείαν με το σιρόπι και αφήνουμε να ρουφήξει το σιρόπι για 4 ώρες.

μπακλαβά

Δείτε ακόμη: Γευστικός μπακλαβάς με σοκολάτα