Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να απολαύσουμε τους γίγαντες πλακί από μαγειρεμένους στον φούρνο. Έτσι θα τους μαγειρέψουμε σήμερα. 

Την υπέροχη αυτή συνταγή – και πολύ εύκολη – την μοιράστηκε μαζί μας η 3αλφα. Ως πρεσβευτής της μεσογειακής διατροφής για πάνω από 50 χρόνια, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα στοιχεία που συνθέτουν τα πιο γευστικά ελληνικά πιάτα και αποφασίζει να μοιραστεί τέσσερις εύκολες, καλοκαιρινές συνταγές, όπως οι παρακάτω.

Γιατί ελληνικό καλοκαίρι είναι… οι γεύσεις της μεσογείου που ενώνονται με την θάλασσα, είναι η κάθε κλασσική ελληνική συνταγή που έχει ετοιμαστεί με αγάπη βάζοντας τα καλύτερα συστατικά με την υπογραφή της 3αλφα.

Τι θα χρειαστείτε για τους γίγαντες στο φούρνο;

  • 500γρ 3αλφα Φασόλια Γίγαντες Μακεδονίας
  • 400γρ ντομάτα κονκασέ
  • 2 φλυτζάνια νερό ή ζωμό λαχανικών/κοτόπουλου
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 κτγ ρίγανη
  • 1 κτγ πάπρικα γλυκιά
  • 1/4 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • μαϊντανό
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση Συνταγής

  • Μουλιάζουμε τους γίγαντες σε αρκετό νερό, για τουλάχιστον 12 ώρες πριν τους μαγειρέψουμε.
  • Στη συνέχεια, τους ξεπλένουμε καλά και τους τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα με μπόλικο φρέσκο νερό, ώστε να τους σκεπάζει τουλάχιστον 2 δάχτυλα.
  • Ανάβουμε το μάτι και μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, ξαφρίζουμε τυχόν αφρούς από την επιφάνεια.
  • Σκεπάζουμε με καπάκι και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, ώστε ίσα που να κοχλάζει το νερό. Βράζουμε για μία με μιάμιση ώρα, ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
  • Τότε, αφαιρούμε την κατσαρόλα από το μάτι και τους αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστούν. Συμπληρώνουμε με κρύο νερό από τη βρύση και τους ξεπλένουμε μέχρι να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  • Αργότερα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις.
  • Στραγγίζουμε καλά τα φασόλια και τα μεταφέρουμε σε μεγάλο ταψί, τόσο ώστε να χωράνε σε μία στρώση. Προσθέτουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και ανακατέβουμε καλά. Συμπληρώνουμε με νερό ή ζωμό, μέχρι να σκεπαστούν.
  • Τέλος, ψήνουμε στον φούρνο (στη μεσαία ή κάτω σχάρα) για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μείνουν μελωμένοι με το λάδι τους και μετά απολαμβάνουμε!