Η παράδοση απαιτεί τη Μεγάλη Παρασκευή να τρώμε φακές. Αν όμως νηστεύεις και θέλεις να μαγειρέψεις κάτι διαφορετικό, υπάρχουν αρκετές προτάσεις και μάλιστα χωρίς λάδι. Ενδιαφέρουσα επιλογή για τη σημερινή μέρα είναι μια νηστίσιμη μανιταρόσουπα, η οποία μάλιστα μπορεί να λειτουργήσει σαν vegan μαγειρίτσα για το Μεγάλο Σάββατο, σε περίπτωση που αποφεύγεις το κρέας στη διατροφή σου. Δοκίμασε αυτή τη συνταγή είτε είσαι χορτοφάγος είτε όχι. Είναι νόστιμη, ελαφριά και πολύ υγιεινή. Ας δούμε, λοιπόν, τη θα χρειαστούμε:

Υλικά

3 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 κρεμμύδια ξερό

1 πακέτο μανιτάρια

1 ματσάκι άνηθο

5 φύλλα μαρουλιού

1 λεμόνι

αλάτι

πιπέρι

ελαιόλαδο (για όσους δεν νηστεύουν τη Μ. Παρασκευή)

μερικά κρουτόν

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο. Αν δεν θέλουμε να φάμε λάδι, θα βάλουμε λίγο νερό. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι και τα μανιτάρια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους, ανακατεύοντας τακτικά. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και το μαρούλι στην κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό. Αφήνουμε το φαγητό να βράση σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά. Αφού βράσουν τα λαχανικά μας, πολτοποιούμε τα μανιτάρια, ώστε να γίνει η σούπα μας βελουτέ. Στο τέλος στίβουμε το λεμόνι και προσθέτουμε ελαιόλαδο και τα κρουτόν. Η σούπα μας είναι έτοιμη και μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική πρόταση για vegan μαγειρίτσα ή ως ένα νηστίσιμο πιάτο για τη Μεγάλη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης: Μελετίνια: Το αγαπημένο παραδοσιακό γλυκό του Πάσχα!