Καλή η Τσικνοπέμπτη, καλές και οι Απόκριες αλλά πραγματικά υπάρχει μια Δευτέρα που μας αρέσει. Η μοναδική μπορώ να πω που δεν είναι άλλη από την Καθαρά Δευτέρα. Λέγεται έτσι, γιατί θεωρείται μέρα νηστείας. Και είναι λογικό αφού τα βασικά που τρως είναι: ταραμάς, χαλβάς, όσπρια, ελιές, θαλασσινα κτλ. Πόσες θερμίδες όμως έχουν τα αγαπημένα μας φαγητά εκείνης της ημέρας;

Το τραπέζι της Καθαράς  Δευτέρας και οι θερμίδες του

Λαγάνα – Τα 30 γρ περίπου έχουν 80 θερμίδες όμως είναι πλούσια σε βιταμίνες και περιέχει φώσφορο και ασβέστιο.

Ταραμάς – Τα 50γρ κρύβουν 125 θερμίδες. Είναι όμως μια πολύ καλή πηγή σε φώσφορο, κάλιο και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Ντολμαδάκια – Μπορείς να φας άφοβα αφού τα 5 ντολμαδάκια έχουν 170 θερμίδες.

Θαλασσινά – Δοκίμασε να τα φας ψητά ή βραστά αν κάνεις διατροφή αφού οι θερμίδες μειώνονται κατακόρυφα στις 115 (στα 100γρ) σε σχέση με τα τηγανιτά που αγγίζουν τις 230 θερμίδες.

Ελιές – Είναι γεμάτες βιταμίνες A, D, E, Κ και μπορείς να φας όσες περισσότερες θέλεις αφού οι 6 θα σε “φορτώσουν” με μόλις 45 θερμίδες.

Οστρακοειδή – Πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου αλλά και ουρικού οξέος και μια μερίδα έχει  μόλις 140 θερμίδες.

Και φυσικά για επιδόρπιο θα δοκιμάσετε τον αγαπημένο μας σε όλους χαλβά ο οποίος είναι πλούσιος σε σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, ω3 λιπαρά οξέα και ψευδάργυρο. Τα 60γρ έχουν περίπου 230 θερμίδες αλλά ειλικρινά ποιος μπορεί να του αντισταθεί;

Ούζο – Ταιριάζει τόσο με τα θαλασσινά μας. Η μία δόση, ένα ποτηράκι με νερό και πάγο δηλαδή, έχουν 150 θερμίδες.

Δείτε ακόμη: Καθαρά Δευτέρα: 7 μέρη για να πετάξεις χαρταετό στην Αθήνα!