Έφτασε η στιγμή που όλες οι κουζίνες των σπιτιών είναι πλημμυρισμένες με αρώματα από μαχλέπι,μαστίχα και βούτυρο,δημιουργώντας μία αίσθηση προσμονής για την Άγια εκείνη Ημέρα του Πάσχα. Μία ημέρα που φέρνουμε ξανά στην επιφάνεια ήθη και έθιμα,παραδοσιακές γεύσεις αλλά και επανασυνδέσεις από το οικογενειακό μας περιβάλλον.

Γι’αυτό σας εξασφαλίσαμε τη καλύτερη συνταγή για τα φετινά σας πασχαλινά τσουρέκια με άρωμα από τη Πόλη.

Υλικά για 3 τσουρέκια(ανάλογα με το μέγεθος τους)

  • 1 κιλό και ¼ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Ενάμιση φλιντζάνι του τσαγιού βούτυρο γάλακτος ή βιτάμ
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
  • Μισο κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 8 αυγά
  • Mισό φλιτζάνι του τσαγιού νερό
  • 3 κουταλιές της σούπας μαγιά ξερή
  • 1 κουταλιά της σούπας μαχλέπι
  • 4 κουταλιές της σούπας σουσάμι
  • Μισό φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη και χονδροκοπανισμένη

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα και μέσα σ’αυτό λιώνουμε τη μαγιά.Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός.Το σκεπάζουμε κι αφήνουμε να φουσκώσει.

Στο μεταξυ,βάζουμε σε πήλινη λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι,λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε στο μίγμα.Βράζουμε το μαχλέπι σε μισό φλιτζάνι του τσαγιού νερό,το σουρώνουμε και ρίχνουμε μ’ένα φλιτζάνι του καφέ τα υπόλοιπα υλικά.Προσθέτουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και το φουσκωμένο χυλό με τη μαγιά και ζυμώνουμε εως ότου γίνει μια ζύμη μαλακή.Μόλις φουσκώσει η ζύμη,την ξαναζημώνουμε και κόβουμε από 3 μπάλες για κάθε τσουρέκι, πλάθουμε σε λωρίδες και πλέκουμε σε πλεξούδα. Αλείφουμε με τον κρόκο από ένα αυγό που το διαλύσαμε με λίγο λάδι και πασπαλίζουμε με τα τριμμένα αμύγδαλα και το σουσάμι.

Αφήνουμε για 60 λεπτά. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί, τοποθετούμε τα τσουρέκια μέσα και τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς στον αέρα για 35 -40 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο μας).

Καλή επιτυχία!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.