Θρεπτικό και χορταστικό, αυτό το κέικ ρυζιού είναι τέλειο ως σνακ για τσάι ή ακόμα και για πρωινό!

Συστατικά

  • 1,7 λίτρα γάλα
  • 1 βανίλια
  • ½ λεμόνι, μόνο το ξύσμα, σε μεγάλα κομμάτια
  • 200g ζάχαρη
  • 300g ρύζι arborio
  • 5 μεγάλα αυγά ελευθέρας βοσκής, χωρισμένα
  • 50 ml λικέρ πορτοκάλι
  • 40 g σταφίδες
  • 1 πορτοκάλι, μόνο ξύσμα, τριμμένο, συν επιπλέον για το σερβίρισμα

Μέθοδος

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. Λαδώνουμε και στρώνουμε με λαδόκολλα μια φόρμα για κέικ με χαλαρό πάτο 24 εκ.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την βανίλια, το ξύσμα λεμονιού και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν. Προσθέστε το ρύζι και σιγοβράστε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι το ρύζι να γίνει al dente και να απορροφήσει το γάλα αλλά να έχει ακόμα μια κρεμώδη υφή. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. 
  3. Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους των αυγών και το λικέρ μέχρι να γίνουν κρέμα. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπήστε τα ασπράδια μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές όταν αφαιρέσετε το σύρμα.
  4. Προσθέστε το μείγμα με τους κρόκους στο κρύο ρύζι και, στη συνέχεια, προσθέστε τα ασπράδια που έχουν σφιχτεί και στη συνέχεια τις σταφίδες και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ρίχνουμε την έτοιμη φόρμα και ψήνουμε στο φούρνο για μία ώρα. 

Καλή επιτυχία!