Η βιταμίνη C είναι ένας από τους θησαυρούς της φύσης. Είτε την λαμβάνουμε σε φυσική μορφή από τροφή είτε από συμπληρώματα διατροφής, είναι πολύ ωφέλιμη για τον οργανισμό. Ας δούμε σε τι βοηθάει περισσότερο:

1. Ισχυρό αντιοξειδωτικό που μειώνει τον κίνδυνο Χρόνιων Παθήσεων

Benefits of Vitamin C Supplements

Η βιταμίνη C μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την άμυνα του οργανισμού. Τα αντιοξειδωτικά μόρια προστατεύουν τα κύτταρα από τις λεγόμενες ελεύθερες ρίζες. Οι ρίζες αυτές έχουν συνδεθεί με διάφορες χρόνιες νόσους.

Η βιταμίνη C μπορεί να ενισχύσει την ύπαρξη αντιοξειδωτικών μέχρι και 30%.

2. Μπορεί να ρυθμίσει την υψηλή πίεση 

Η υψηλή πίεση δημιουργεί κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων. Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C μπορεί να κατεβάσει την πίεση. Τα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα «χαλαρώνουν» έτσι μειώνεται η πίεση. Προσοχή: εάν έχετε υψηλή πίεση μην βασίζεστε μόνο στην βιταμίνη C για την ρύθμισή της.

Στην Αμερική έγινε έρευνα με 293,172 συμμετέχοντες μέσα σε διάρκεια 10 ετών. Οι συμμετέχοντες που έπαιρναν τουλάχιστον 700 mg σε συμπλήρωμα βιταμίνης C είχαν 25% λιγότερο κίνδυνο να εμφανίσουν κάποια καρδιαγγειακή νόσο σε σχέση με αυτούς που δεν έπαιρναν. Άλλη ανάλυση συσχέτισε την μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων με την λήψη βιταμίνης C που προέρχεται μόνο από τροφές και όχι συμπληρώματα.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν ήταν σίγουροι εάν οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν ταυτόχρονα και υγιεινή διατροφή που επηρέαζε τα αποτελέσματα των ερευνών. Έτσι, παραμένει σχετικά ανακριβές το εάν όντως η βιταμίνη C μπορεί να αποτρέψει καρδιαγγειακά προβλήματα.

4. Βοηθά στην μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων

Μία ανάλυση από 13 έρευνες κατέληξε ότι εάν κάποιος λαμβάνει 500 mg/την ημέρα βιταμίνης C μειώνεται η κακή χοληστερίνη κατά 7.9 mg/dl και τα τριγλυκερίδια κατά 20.1 mg/dl.

Ωστόσο, εάν ήδη λαμβάνετε αρκετή ποσότητα βιταμίνης C, η επιπλέον λήψη δεν θα βοηθήσει περαιτέρω.

5. Βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου

Ο σίδηρος είναι πολύ σημαντικός για τις λειτουργίες του οργανισμού. Είναι αναγκαίος για την δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και για την μεταφορά οξυγόνου στο σώμα. Τα συμπληρώματα βιταμίνης C βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Μετατρέπει τον σίδηρο που είναι δυσκολότερο να απορροφηθεί, όπως εκείνον που βρίσκεται σε φυτικές πηγές σε μορφή που απορροφάται πολύ καλύτερα.

Αυτή η πληροφορία είναι χρήσιμη για χορτοφάγους, καθώς το κρέας είναι μεγάλη πηγή σιδήρου.

Η λήψη 100 mg βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει την απορρόφηση του σιδήρου κατά 67%.

6. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού με το να βοηθάει τα λευκά αιμοσφαίρια να λειτουργούν καλύτερα

Ένας από τους βασικούς λόγους που οι άνθρωποι παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης C είναι για να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού τους. Η βιταμίνη C παρακινεί την δημιουργία των λευκών αιμοσφαιρίων. Επίσης, τα βοηθάει να προστατευτούν από επιβλαβή μόρια όπως τις ελεύθερες ρίζες.

Τέλος, η βιταμίνη C συμβάλει στην άμυνα του δέρματος καθώς λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό.