Πως μπορείτε να αποφύγετε να αρρωστήσετε την περίοδο των Χριστουγέννων

Όταν ένα κρύωμα ή μια εποχική ίωση μάς χτυπά την πόρτα, νιώθουμε ότι είμαστε στο έλεος τους:  ρίγη, ισχυρός πονοκέφαλος, ρινική καταρροή/απόφραξη, βήχας, αίσθημα εξάντλησης και φόβος ότι μπορεί να είναι Covid. Ό,τι δηλαδή δεν χρειαζόμαστε ειδικά για την περίοδο των γιορτών. Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να  κάνετε είναι να εμποδίσετε το κρύωμα πριν ακόμη ξεκινήσει.

Πως;

1.Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα

Έχει αποδειχθεί ότι ένας αφυγραντήρας μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης γρίπης, μαλακώνει το βήχα και βοηθά σε περιπτώσεις αλλεργίας και άσθματος.

2.Λάβετε συμπληρώματα βιταμίνης D

Σύμφωνα με έρευνες, τα άτομα που δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D είναι πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις του αναπνευστικού. Για το λόγο αυτό προσθέστε στη διατροφή σας λιπαρά ψάρια όπως σολομό και τόνο, μανιτάρια, ασπράδια αυγού, γαλακτοκομικά προϊόντα και χυμοί εμπλουτισμένοι με βιταμίνη D καθώς και ειδικά συμπληρώματα.

3. Κρατήστε τα χέρια σας καθαρά και μακριά από μάτια, μύτη και στόμα

Σύμφωνα με μελέτες, αγγίζουμε το πρόσωπό μας περίπου 16 φορές την ώρα κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε κατά τη διάρκεια της εποχικής γρίπης και των ιώσεων. Πλένετε λοιπόν σχολαστικά τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή εάν είστε έξω χρησιμοποιήστε αντισηπτικά τζελ ή μαντηλάκια.

4. Απολυμάνετε το τηλέφωνό σας

Σκεφτείτε όλα τα σημεία που αφήνετε το τηλέφωνό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα συνειδητοποιήσετε ότι τα μικρόβια κάνουν πάρτι. Για να το απολυμάνετε πρέπει πρώτα να το απενεργοποιήσετε και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε είτε μια πετσέτα από μικροϊνες ή με ένα πανάκι που έχετε βουτήξει σε διάλυμα οινοπνεύματος και νερού. Σκουπίστε με χαρτί κουζίνας.

5. Χαλαρώστε

Είναι η περίοδος των γιορτών και όλα περνούν από το χέρι σας; Το άγχος μπορεί να ρίξει την άμυνα του οργανισμού και να ανοίξει το δρόμο για ένα κρυολόγημα.Άρα, είναι καλό να χαλαρώσετε όσο μπορείτε: συναντηθείτε με την οικογένεια και τους φίλους σας, δοκιμάστε τεχνικές διαλογισμού, κάντε γιόγκα, μειώστε τη χρήση αυτοκινήτου και όπου είναι εφικτό περπατήστε.

6. Ύπνος, ύπνος, ύπνος

Ένας καλός ύπνος είναι το κλειδί για την αποτροπή ιώσεων. Είναι γνωστό πως άτομα που κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες την ημέρα έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν κάποια ίωση. Το Εθνικό Κέντρο Ύπνου των ΗΠΑ συστήνει τουλάχιστον επτά  με οκτώ ώρες ύπνου κάθε μέρα.

7. Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ζωτικής σημασία μέταλλο για τον οργανισμό και πρέπει να υπάρχει σε αφθονία καθώς βοηθά στη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Έχει την ικανότητα να πολεμά μολύνσεις και βοηθά να μειωθεί τόσο η διάρκεια όσο και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης. Για να τονώσετε λοιπόν το ανοσοποιητικό σας μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο όπως το συκώτι, τα μανιτάρια και ο κρόκος αυγού, οι ξηροί καρποί καθώς και κάποια συμπληρώματα εάν αυτό κριθεί απαραίτητο από τον γιατρό σας.

8. Η αξία των προβιοτικών

Περίπου το 75% του ανοσοποιητικού βρίσκεται εντός του εντέρου, και άρα για να διατηρήσουμε καλή υγεία πρέπει να προσέξουμε το έντερό μας. Τα προβιοτικά είναι μια ομάδα ευεργετικών βακτηρίων που βελτιώνουν την μικροβιακή ισορροπία του εντέρου κι έτσι ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας αποτρέποντας έτσι ιώσεις. Οι καλύτερες πηγές προβιοτικών βρίσκονται στο κεφίρ και το γιαούρτι, στις ελιές, τον αρακά και τα μαλακά τυριά.

9. Φορέστε (σωστά) μάσκα

Είναι πλέον γνωστό πως οι αναπνευστικοί ιοί όπως αυτός της γρίπης ή ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 μεταδίδονται με σταγονίδια στον αέρα και άρα η χρήση μάσκας περιορίζει τη διασπορά της λοίμωξης. Είναι απαραίτητο να φοράτε μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους και σε κάθε επαφή μας με το κοινό.

10. Εμβολιαστείτε

Η εποχική γρίπη και οι ιώσεις προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς όμως μπορούν να έχουν παρόμοια, έντονα συμπτώματα. Η γρίπη, ωστόσο, μπορεί να έχει πολύ βαριά συμπτώματα εάν έχετε ήδη πεσμένο ανοσοποιητικό.  Μπορείτε λοιπόν να προστατευτείτε κάνοντας κάθε χρόνο το εμβόλιο της γρίπης.

Φαίνεται, εν τέλει, ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.