Πιθανότατα έχει “πάρει το αυτί σας” ότι η χρήση μπατονέτας για τον καθαρισμό των αυτιών σας δεν είναι και ο πλέον κατάλληλος τρόπος, αφού μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς.  Παρόλο που τα αυτιά μας είναι αυτοκαθαριζόμενα, μερικές φορές μπορεί να συσσωρευτεί κερί και χρειάζεται αφαίρεση. Εδώ είναι μερικοί ασφαλείς τρόποι για να καθαρίσετε τα αυτιά σας.

Χρεισιμοποιείστε ζεστό νερό

Επειδή το κερί του αυτιού είναι υδατοδιαλυτό, το ζεστό νερό μπορεί να το μαλακώσει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό στο ντους. Γείρετε το κεφάλι σας προς τη μία πλευρά και τρέξτε λίγο νερό στο κανάλι του αυτιού σας, στη συνέχεια γείρετε προς την αντίθετη κατεύθυνση, ώστε το νερό να ρέει έξω. Αποφύγετε να πλησιάζετε πολύ την κεφαλή του ντους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια υγρή πετσέτα πιέζοντάς την και αφήνοντας το νερό να στάξει.

Πείτε ναι στο αλατόνερο

Μερικές φορές το αλατόνερο βοηθά στην απομάκρυνση του κεριού του αυτιού καθώς επίσης απολυμαίνει. Είναι καλύτερο να φτιάξετε το δικό σας διάλυμα αντί για το εμφιαλωμένο φυσιολογικό ορό. Διαλύστε εντελώς ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε μισό φλιτζάνι ζεστό νερό. Μουλιάστε ένα βαμβάκι στο αλατούχο διάλυμα, γείρετε το κεφάλι σας και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε το βρεγμένο βαμβάκι για να στάξετε το αλμυρό νερό στο αυτί σας. Αφήστε το νερό να μείνει στο αυτί σας για λίγα λεπτά και μετά γείρετε προς την αντίθετη κατεύθυνση για να στραγγίσει. 

Βάλτε λαδάκι

Το baby oil, η γλυκερίνη, το ορυκτέλαιο και το ελαιόλαδο μπορούν να μαλακώσουν το κερί του αυτιού. Ζεσταίνουμε λίγο το λάδι βάζοντας το μπουκάλι σε ένα μπολ με ζεστό νερό. Όταν το λάδι είναι σε χλιαρή θερμοκρασία, χρησιμοποιήστε ένα σταγονόμετρο για να ρίξετε περίπου τρεις ή τέσσερις σταγόνες σε κάθε αυτί. Μετά από περίπου 10 λεπτά, γείρετε το κεφάλι σας για να αφήσετε το λάδι να στάξει. Χρησιμοποιήστε ένα πανί ή ένα βαμβάκι για να αφαιρέσετε τυχόν υπερβολικό λάδι στο εξωτερικό του αυτιού.

Αυτοί είναι ασφαλείς τρόποι για να καθαρίσετε τα αυτιά σας και να αφαιρέσετε το κερί στο σπίτι. Εάν έχετε πόνο, οσμή ή συνεχή φαγούρα, μπορεί να έχετε κάποια λοίμωξη από το κερί του αυτιού και θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Επιπλέον, προτού δοκιμάσετε τις παραπάνω μεθόδους, μη διστάσετε να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για να διαπιστώσετε εάν είναι αυτές οι μέθοδοι κατάλληλες για εσάς. 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.