Η Benetton είναι μια γνωστή ιταλική μάρκα μόδας που ιδρύθηκε το 1965. Η μάρκα είναι γνωστή για τα πολύχρωμα και τολμηρά της σχέδια, καθώς και για τη δέσμευσή της σε κοινωνικά ζητήματα. Έχουν συμμετάσχει σε διάφορες κοινωνικές εκστρατείες, συμπεριλαμβανομένης της περίφημης καμπάνιας «United Colors of Benetton», που είχε ως στόχο την προώθηση της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας. Τα τελευταία χρόνια, η Benetton έχει επικεντρωθεί στη βιωσιμότητα και την ηθική μόδα. Έχουν εισαγάγει φιλικά προς το περιβάλλον υλικά στα ρούχα τους και έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους. Έχουν επίσης προωθήσει κοινωνικά ζητήματα, όπως η ισότητα των φύλων και η διαφορετικότητα, στις εκστρατείες μάρκετινγκ.

Για τη δεύτερη επίδειξη πασαρέλας της United Colors of Benetton, ο Andrea Incontri υιοθετεί την έννοια του απείρου προκειμένου να συνοψίσει την ιστορία των γενεών της μάρκας και να μετατρέψει τη γραμμικότητα του χρόνου σε έναν ατελείωτο κύκλο προϊόντων, αξιών και αισθητικής.

Η νέα συλλογή Φθινόπωρο-Χειμώνας 2023-2024 του Andrea Incontri αποτελεί μια σύνθεση της βιομηχανικής κληρονομιάς της Benetton. Μια ιστορία που ξεκινά από τη σταθερότητα του προϊόντος, υιοθετώντας το ως εργαλείο για τη μελέτη και την αναπαραγωγή κοινών προβληματισμών μεταξύ διαφορετικών γενεών. Το αποτέλεσμα είναι μια συνεχής ροή ρούχων και αξεσουάρ που διασχίζουν ένα πλήρως καθρεφτισμένο σκηνικό – με κεντρικό άξονα έναν ανελκυστήρα – ο οποίος μετατρέπεται σε πολλαπλασιαστή εικόνων. Ένα μέσο ταξιδιού στον χρόνο, τον χώρο και τις ατομικές ηλικίες, ενισχύοντας με εμμονή τις επιμέρους πτυχές τους.

Έτσι, δημιουργείται μια ατελείωτη επανάληψη που συνοψίζει τη μόδα της Benetton στα αρχέτυπά της, μέσω της λεπτομερούς ανάλυσης δύο μεταβλητών: του υλικού και της φορεσιμότητας…. Αυτά είναι τα κύρια στοιχεία των ενδυμάτων και των αξεσουάρ των οποίων η καθημερινή αυστηρότητα είναι απαλλαγμένη από κάθε στυλιστική υπερβολή εκτός από εκείνη του χρώματος, δημιουργώντας έτσι ένταση μεταξύ της καθαρότητας των σχημάτων και του πλούτου των διακοσμήσεων.

Η νέα συλλογή του Incontri ξεκινά με το tailoring – σακάκια, παντελόνια, παλτά, τονικά χρώματα, καθώς και σε πιε ντε πουλ καρό ή τουίντ – και ολοκληρώνεται με ρούχα εργασίας, κυρίως φόρμες, φούστες από καμβά και σακάκια με ραφές.

Η έρευνα για τα υλικά προβλέπει τη χρήση του οικολογικού δέρματος τόσο στα αξεσουάρ όσο και στα ρούχα – όπως το μπουφάν biker από βινύλιο – και τη χρήση του eco-shearling για βελούδινα ρούχα και αξεσουάρ. Έτσι, η Benetton ξεφεύγει από τον πυρήνα των πλεκτών της, που κατασκευάζονται από μια ποικιλία πλέξεων που περιλαμβάνει πλέξεις stockinette, moss, ζακάρ και maxi-crochet.

Τα χρώματα και τα σχέδια έρχονται σε αντίθεση με τα καθαρά, ακριβή κοψίματα, σε μια συνεχή παραλλαγή που ξεκινά από το μαύρο και το λευκό – πληρότητα και κενό – και καταλήγει στο γκρι και το γυαλιστερό ασημί. Τα ουδέτερα χρώματα συνδυάζονται με τον ατελείωτο χώρο πολυχρωμίας της Benetton που αντιπροσωπεύεται στη συλλογή από επτά αποχρώσεις: μπλε, κίτρινο, πράσινο, ροζ, κόκκινο, σκούρο πράσινο, πορτοκαλί.

Η χρωματική μεταμόρφωση καθοδηγεί την εξέλιξη της έκθεσης, σε έναν ρυθμό που χαρακτηρίζεται από σύμβολα, γεωμετρικά σχήματα και μοτίβα, των οποίων η επανάληψη αναπαράγει τους κύκλους της φύσης και της βιομηχανικής παραγωγής. Η οργανική και αυθόρμητη φύση της πρώτης αντιπροσωπεύεται από τα κύρια εικονιστικά θέματα της έκθεσης: το κουνέλι, το λουλούδι και το μανιτάρι. Αυτά στη συνέχεια μετατρέπονται σε στυλιζαρισμένα σχέδια για τα ζακάρ, στάμπες και μοτίβα που ζωντανεύουν από αντίθετα συμπληρωματικά χρώματα, τα οποία στη συνέχεια συνδυάζονται σε οριζόντιες και κάθετες ρίγες, που τείνουν προς το άπειρο, και σε τέλειους κύκλους που δημιουργούν όλο και μικρότερα, ψυχεδελικά οπτικά μοτίβα, τα οποία επαναλαμβάνονται μέχρι να πάρουν μορφή σε μια σφαίρα που συνδέεται με στόματα και χέρια, σε μια τρισδιάστατη αιώρηση όπως σε ένα πλαίσιο.

Η συλλογή συμπληρώνεται από αξεσουάρ που είναι γυαλιστερά ή έχουν εφέ καθρέφτη, και συμπεριλαμβάνει επίσης χρωματιστές τσάντες ή με στάμπες, πλατφόρμες, παπούτσια Mary Janes, μοκασίνια και μπότες από βινύλιο ή οικολογικό δέρμα ή βελούδο, καθώς και γούνινες ζώνες, τσάντες και υποδήματα. Τα επισμαλτωμένα κοσμήματα αναπαράγουν τα θέματα των εκτυπώσεων, προσθέτοντας μικρές, λαμπερές λεπτομέρειες.

Η επίδειξη θα πραγματοποιηθεί στις 25 Φεβρουαρίου στο Museo della Permanente κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας του Μιλάνου.

benettongroup.com/media-press/ benetton.com

instagram.com/benetton facebook.com/benetton youtube.com/benetton pinterest.it/benetton