Ας το παραδεχτούμε, ο χρόνος κυλάει γρήγορα και είναι περιορισμένος. Παρ’ όλα αυτά, επιλέγουμε να συμβιβαστούμε ουκ ολίγες φορές είτε λόγω των συνθηκών (βλ. επαγγελματικός τομέας) είτε λόγω των χημικών αντιδράσεων του εγκεφάλου μας (βλ. ερωτικός τομέας). Ποια είναι, όμως, τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που τους κάνουν να αναποδογυρίσουν ευκολότερα το τραπέζι, να χτυπήσουν το χέρι τους με δύναμη στο τραπέζι και να αποχωρήσουν, ή αναλόγως, να σου δείξουν τον δρόμο; Ας αρχίσουμε από τα βασικά:

  1. Γνωρίζουν καλά την αξία τους

Με άλλα λόγια, έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση όντας γνώστες των ικανοτήτων τους, του τι έχουν καταφέρει και πού στοχεύουν. Δεν φοβούνται να σταθούν όρθιοι στα πόδια τους ούτε να προχωρήσουν μόνοι τους και να διεκδικήσουν το μερίδιό τους σε αυτό τον ανταγωνιστικό κόσμο. Αυτό δε σημαίνει πως δεν έχουν τις ανασφάλειές τους, παρά μόνο ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αφιερώσουν τον χρόνο τους σε λάθος άτομα και καταστάσεις.

  1. Έχουν μεγάλη αυτοεκτίμηση

Για χάρη μιας δουλειάς που μπορεί να τους βοηθήσει να ανελιχθούν, έχουν την ικανότητα να υποστούν οποιαδήποτε άσχημη συμπεριφορά (όταν κρίνεται απαραίτητο!). Για χάρη ενός πάθους μπορούν να προσπαθήσουν πολλάκις, να τσακωθούν άλλες τόσες, να αφιερώσουν άπλετο χρόνο συζητώντας και προσπαθώντας να διορθώσουν την κατάσταση. Θα συγχωρήσουν και θα παραβλέψουν πράγματα. Όλα αυτά, βέβαια, έχουν ημερομηνία λήξης. Αν δουν πως δεν υπάρχει ανταπόκριση, θα φύγουν και, όταν φύγουν, δε θα κοιτάξουν πίσω. Ακόμα και αν το θέλουν, δε θα γυρίσουν. Γιατί; Γιατί είναι αδιανόητο να παραμείνουν κάπου που δεν υπάρχει εκτίμηση και σεβασμός, και νιώθουν να αναλώνονται.

  1. Βάζουν πάνω από όλα την ευτυχία και την ικανοποίησή τους

Αριθμούν τα θετικά και τα αρνητικά είτε αφορούν τη δουλειά τους ή τη σχέση τους, δεν έχει σημασία. Είναι μια κίνηση που κάνουν αυτόματα όταν διαπιστώνουν πως κάτι δεν πηγαίνει καλά. Αν η ικανοποίηση και τα χαμόγελα απομακρύνονται, ο κύκλος αρχίζει να κλείνει, και δεν υπάρχει νόημα να παραμείνουν σε κάτι τελειωμένο. Αν αφορά τη δουλειά, ψάχνουν εναλλακτικές. Αν αφορούν μια σχέση, φεύγουν, ακόμα και αν υποφέρουν κάθε δευτερόλεπτο.

  1. Είναι αποφασιστικοί

Φυσικά και υπάρχουν στιγμές που λυγίζουν και θέλουν να κλειστούν στο καβούκι τους, αλλά αυτό δεν κρατάει πολύ. Έχουν την ικανότητα να ανασυγκροτηθούν, και να συνεχίσουν κυνηγώντας όλα όσα (γι αυτούς!) αξίζουν. Ακόμα και αν ταυτόχρονα υποφέρουν, γνωρίζουν τι είναι αυτό που αξίζει την προσοχή τους και τι αξίζει την αδιαφορία τους.

  1. Έχουν κάνει πολλά λάθη στο παρελθόν

Δεν φοβούνται τις αλλαγές, μάλλον τις επιδιώκουν. Βρίσκονται σε μια διαρκή εξερεύνηση του τι μπορούν να κάνουν και μέχρι πού μπορεί ν φτάσουν. Δοκιμάζουν τα όριά τους, μα και την υπομονή τους. Κάθε ένας από αυτούς ήταν κάποτε διατεθειμένος να αφιερώσει πολλά για μια σχέση ή έναν άνθρωπο, πληγώθηκε πολλές φορές και απέτυχε άλλες τόσες. Γι’ αυτούς, κάθε μία αποτυχία είναι ένα μάθημα και κάθε απογοήτευση ένας λόγος να προσπαθήσουν περισσότερο και σίγουρα να μην παραμείνουν σε κάτι προβληματικό.

Τελικά ίσως τα λάθη είναι απαραίτητα για να οδηγηθείς στον σωστό δρόμο!