Μπορεί να αποδειχθεί αποτυχία, μπορεί και να σε οδηγήσει σε απίστευτα μέρη. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του να ακολουθείς τις επιθυμίες σου (ακόμα και αν είναι της στιγμής) είναι ότι ποτέ δεν ξέρεις που μπορούν να σε οδηγήσουν. Εν ολίγοις, ποια είναι τα οφέλη του να κάνεις αυτό που σκέφτεσαι, χωρίς να έχεις ιδέα για το πού μπορεί να οδηγηθείς;

1. Δεν θα αναρωτιέσαι «τι θα γινόταν αν»

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη είναι αυτό. Το ερώτημα του «τι θα γινόταν αν» είναι ικανό να σε βασανίζει για χρόνια ολόκληρα (χωρίς υπερβολές), με το αποπνικτικό αυτό συναίσθημα όχι μόνο να μην υποχωρεί, αλλά να αναζωπυρώνεται. Αυτό θα συμβεί ιδιαίτερα αν τα πράγματα δεν έχουν πάει και τόσο καλά, οπότε η σκέψη των ευκαιριών που έχασες και δεν σου εμφανίστηκαν ποτέ ξανά δεν θα είναι και κάτι το εύκολα διαχειρίσιμο. Κανείς δεν μπορεί να απορρίψει την υπόθεση τα πράγματα να είχαν εξελιχθεί άσχημα, αλλά είναι κάτι που δεν θα έχεις την ευκαιρία να ανακαλύψεις.

2. Γίνεσαι περισσότερο παραγωγικός

Και μπορείς να καταφέρεις σπουδαία πράγματα. Έχει περάσει ποτέ από το μυαλό σου η σκέψη ότι μπορεί οι ιδέες σου να αξίζουν περισσότερο από όσο πιστεύεις; Ότι είσαι δημιουργικός και αξίζει να δώσεις μια ευκαιρία στον εαυτό σου; Ίσως να έχεις τη δυνατότητα να γίνεις ένας από τους καλύτερους, μα πώς θα το ανακαλύψεις, αν δεν το δοκιμάσεις ποτέ; Να θυμάσαι πως είσαι μία απόφαση μακριά από αυτό που θέλεις να καταφέρεις.

3. Εκφράζεσαι

Τα οφέλη της καταπίεσης είναι ανύπαρκτα, ενώ αντίθετα οι επιπτώσεις της είναι πολλές και σοβαρές (όχι μόνο για την ψυχική, μα και για τη σωματική σου υγεία). Από την άλλη, μπορεί η απόφαση να αφορά κάτι ιδιαίτερα σημαντικό και ριψοκίνδυνο. Αναλογίσου τα υπέρ και τα κατά, μα κυρίως το κατά πόσο αξίζει να ταλαιπωρείσαι από αυτή τη σκέψη.

4. Συνειδητοποιείς τι πραγματικά σε ενδιαφέρει

Αν δεν δοκιμάσεις κάτι, δεν μπορείς να γνωρίζεις σε ποιο βαθμό σε ενδιαφέρει. Πόσες φορές δεν ήσουν πεπεισμένος ότι θέλεις να κάνεις κάτι, και δοκιμάζοντάς το, εξελίχθηκε σε κάτι τελείως διαφορετικό; Μερικές φορές ανακαλύπτουμε τι είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε, απορρίπτοντας αυτά που δεν επιθυμούμε.

5. Ανακαλύπτεις εναλλακτικούς τρόπους να καταφέρεις αυτό που θέλεις

Έχεις κάτι στο μυαλό σου, το οποίο θέλεις να κάνεις. Άρα θέλεις να πετύχεις κάτι μέσω αυτού. Αν η πρώτη φορά που το κάνεις λειτουργήσει, αυτό είναι υπέροχο. Αν δεν λειτουργήσει, κάποια στιγμή θα έχεις μια άλλη ιδέα, θα σκεφτείς μια εναλλακτική λύση. Να θυμάσαι ότι μέσω των δυσκολιών ανακαλύπτεις καινούριους τρόπους για να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα και σταδιακά πειραματίζεσαι για να δεις ποιος λειτουργεί καλύτερα. Δεν υπάρχει κάτι που να μην λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο. Να είσαι ευγνώμων στο άγχος που μπορεί να νιώθεις για λίγο. Όταν δεν υπάρχει πίεση, δεν υπάρχει και λόγος να ψάξεις περισσότερο κάτι.

Ακολουθώντας το ένστικτο σου, μαθαίνεις καλύτερα και τον εαυτό σου. Έρχεσαι σε επαφή με τα προτερήματα σου, ανακαλύπτοντας παράλληλα και τα σημεία εκείνα στα οποία υστερείς. Αφού τα μάθεις, μπορείς και να τα αναπτύξεις. Το κυριότερο, όμως, σημείο είναι ότι έχεις κάθε λόγο να σε θαυμάζεις. Μπορεί τα πράγματα να μην εξελιχθούν όσο καλά θα ήθελες, αλλά είχες το θάρρος να πάρεις το ρίσκο. Να πειραματιστείς. Πόσοι θα το αποφάσιζαν;