Το άγχος στην ουσία πρόκειται για μια αίσθηση αορίστου φόβου για πιθανά γεγονότα, η οποία συνοδεύεται από σωματική διέγερση όπως αυξημένο καρδιακό ρυθμό, γρήγορη αναπνοή, πρόβλημα συγκέντρωσης και ύπνου.

Οι καθημερινοί ρυθμοί της ζωής μας αποτελούν ευνοϊκές συνθήκες για δημιουργία άγχους και θεωρείται πλέον φυσιολογικό, το θέμα όμως είναι να μην υπερβαίνει τα φυσιολογικά όρια και να μην επηρεάζει την ποιότητα μας της ζωής μας.

Εδώ σου έχουμε 5 tips που μπορείς να τα εντάξεις στην καθημερινότητα σου και έτσι να καταπολεμήσεις το άγχος.

BREATHWORK

Κάτσε κάπου αναπαυτικά και κλείσε τα μάτια σου ώστε τίποτα να μην σου αποσπά την προσοχή. Πάρε μια βαθιά ανάσα και κράτησε την. Έκπνευσε αργά μετρώντας μέχρι το 10. Επανέλαβε 5-8 φορές. Αυτή η άσκηση θα σε νοήσει να αποβάλλεις όλο το στρες και την ένταση και θα επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Μπορείς να γυμναστείς με όποιον τροπο επιθυμείς και σου ταιριάζει. Όλες οι μορφές άσκησης όπως αερόβια, βάρη, pilates ακόμα και χορός  θα σε βοηθήσουν να μειώσεις το άγχος. Η γυμναστική βοηθάει στην παραγωγή ενδορφινών οι οποίες έχουν την ικανότητα να μας φτιάχνουν την διάθεση.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μουσική απελευθερώνει αντί-στρες ορμόνες στον εγκέφαλο και συγκεκριμένα η χαλαρωτική μουσική μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του άγχους στον ίδιο  βαθμό με τα αγχολυτικά φάρμακα.

ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΡΑ

Απενεργοποίησε κινητό, υπολογιστή και τηλεόραση. Αποστασοποιήσου έστω και για λίγα λεπτά από τον έξω κόσμο και προσπάθησε να εστιάσεις στον εαυτό σου, στις δικές σου ανάγκες και θέλω. Με αυτόν τροπο ίσως μπορέσεις να βρεις την πηγή του άγχους σου και αυτόματα να δώσεις ορθές λύσεις για το τι πρέπει να πράξεις ώστε να εξαλείψεις.

ΓΕΛΑ

Το γέλιο αποδεδειγμένα μειώνει την κορτιζόλη, την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για το στρες, και ενεργοποιεί χημικές ουσίες του εγκεφάλου οι οποίες φτιάχνουν την διάθεση μας. Όποτε το μόνο που έχεις να κάνεις είναι είτε να βγεις με έναν φίλο που πάντα σου φτιάχνει την διάθεση και η έξοδος σας πάντα συνοδεύεται με γέλια είτε να αράξεις σπίτι και να βάλεις την αγαπημένη σου κωμική σειρά που σου προκαλεί γέλιο. Και οι δυο τρόποι θα σε βοηθήσουν να ξεχάσεις το άγχος σου.