Δεν είστε σίγουροι τι είναι, τι τις προκαλεί ή πώς μπορείτε να σταματήσετε την ανάπτυξη των νυχιών που μεγαλώνουν προς τα μέσα; 

Δείτε πώς να φροντίσετε τα πόδια σας και να αποτρέψετε τα νύχια σας να μεγαλώσουν προς τα μέσα, κάτι που δημιουργεί πόνο. 

Πριν μάθουμε πώς να αποτρέψουμε τα νύχια που μεγαλώνουν προς τα μέσα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε γιατί αναπτύσσονται. Δεν υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο αναπτύσσεται ένα νύχι που μεγαλώνει προς τα μέσα. Αλλά όλα τα παρακάτω μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που μεγαλώνουν τα νύχια σας και αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για τα νύχια που μεγαλώνουν προς τα μέσα.

Οι αιτίες περιλαμβάνουν:

 • Παπούτσια με κακή εφαρμογή που χτυπούν τα νύχια σας
 • Κόψιμο των νυχιών των ποδιών σας υπό γωνία
 • Κόβετε πολύ κοντά τα νύχια των ποδιών σας
 • Προηγούμενοι τραυματισμοί στα νύχια των ποδιών
 • Νύχια ποδιών που καμπυλώνουν πολύ

5 Συμβουλές για την πρόληψη των νυχιών στα πόδια

 1. Κόψτε προσεκτικά. Όταν κόβετε τα νύχια σας, μην τα λυγίζετε ώστε να ταιριάζουν με το σχήμα της κορυφής των ποδιών σας. Αντίθετα, κόψτε το νύχι σας σε ευθεία γραμμή.
 2. Μην υστερείτε. Ποτέ δεν θέλετε να βγάλετε πολύ από το νύχι σας. Για να αποτρέψετε τα νύχια που μεγαλώνουν προς τα μέσα, φροντίστε να κρατήσετε το πάνω μέρος του νυχιού σας ακόμη και μέχρι την άκρη των δακτύλων των ποδιών σας. Το να κάνετε πιο κοντό αυξάνει τον κίνδυνο για νύχια που μεγαλώνουν μέσα, επειδή η πίεση από τα παπούτσια σας μπορεί να ωθήσει το νύχι σας να αναπτυχθεί στο δέρμα σας.
 3. Ελέγξτε τη φυσική τους κατάσταση. Αποφύγετε παπούτσια που τσιμπούν τα δάχτυλα των ποδιών σας ή ασκούν μεγάλη πίεση στα νύχια σας. Εάν έχετε ήδη νευροπάθεια, μπορεί να μην παρατηρήσετε αυτό το είδος πίεσης. Για αυτόν τον λόγο, μπορεί να χρειαστείτε ειδικά διαβητικά παπούτσια για να αποτρέψετε τα νύχια που μεγαλώνουν και άλλες επιπλοκές.
 4. Πάντα να προστατεύετε τα πόδια σας. Βεβαιωθείτε ότι τα δάχτυλα των ποδιών σας καλύπτονται όταν περπατάτε μεγάλες αποστάσεις. Επίσης, εάν η δουλειά σας περιλαμβάνει την ανύψωση βαρέων αντικειμένων, αναζητήστε παπούτσια με ατσάλινα δάκτυλα που μπορούν να προστατεύσουν τα νύχια των ποδιών σας από τραυματισμό.
 5. Προσέξτε για προβλήματα. Κάθε φορά που κόβετε τα νύχια σας, κοιτάξτε προσεκτικά για τυχόν σημάδια ενός νυχιού που έχει μπει μέσα. (Εάν έχετε διαβήτη, θα πρέπει να ελέγχετε τα πόδια, τα δάχτυλα των ποδιών και τα νύχια σας κάθε μέρα.) Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα στα αρχικά τους στάδια, γεγονός που διευκολύνει τη θεραπεία των νυχιών που έχουν αναπτυχθεί προς τα μέσα.

  Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα που έχουν εισχωρήσει τα νύχια, μην προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα στο σπίτι. Αυτές οι λεγόμενες «χειρουργικές επεμβάσεις στο μπάνιο» μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερα προβλήματα και επώδυνες λοιμώξεις. Όσο πιο γρήγορα επισκεφτείτε έναν ειδικο, τόσο λιγότερο επεμβατική είναι η θεραπεία που μπορεί να επιλεγεί που σημαίνει ταχύτερους χρόνους ανακούφισης από τον πόνο και ανάρρωσης!