Το νέο έτος είναι η τέλεια στιγμή για να ελέγξετε τη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σας και να επανεκτιμήσετε πώς οι συνήθειές σας μπορεί να βοηθούν (ή να βλάπτουν) το δέρμα σας. Φυσικά, οι αποφάσεις είναι εύκολο να παρθούν την 1η Ιανουαρίου και πιο δύσκολο να διατηρηθούν όλο το χρόνο.

Η αλλαγή δεν είναι ποτέ εύκολη, αλλά η συνέπεια είναι το κλειδί – ειδικά με τη φροντίδα του δέρματος. Η τακτική χρήση υψηλής ποιότητας φροντίδας δέρματος θα κάνει τεράστια διαφορά μακροπρόθεσμα, αλλά μην περιμένετε αποτελέσματα από τη μια μέρα στην άλλη, ειδικά όταν πρόκειται για τη μείωση των σημαδιών γήρανσης.

Για το σκοπό αυτό, ακολουθούν οι κορυφαίες λύσεις περιποίησης του δέρματος που προτείνουν πέντε πιστοποιημένοι δερματολόγοι:

Εφαρμόστε αντηλιακό κάθε μέρα, κάθε εποχή

Το αντηλιακό μπορεί να φαίνεται βασικό, αλλά είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο περιποίησης του δέρματος. «Όταν οι άνθρωποι ρωτούν ποια είναι η Νο. 1 αντιγηραντική κρέμα, είναι το αντηλιακό», λέει η Cheryl Burgess, MD, ιδρύτρια και πρόεδρος του Κέντρου Δερματολογίας και Δερματολογικής Χειρουργικής στην Ουάσιγκτον, DC.

Τα οφέλη είναι περισσότερα από απλά καλλυντικά. «Έχει αποδειχθεί ότι η συνεπής χρήση του αντηλιακού έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στην πρόληψη της επιταχυνόμενης γήρανσης και των καρκίνων του δέρματος», λέει η Mamina Turegano, MD, πιστοποιημένη δερματολόγος με Sanova Dermatology στο Old Metairie της Λουιζιάνα. «Θα ήθελα όλοι να δεσμευτούν να φοράνε αντηλιακό καθημερινά ως μέρος της πρωινής τους ρουτίνας».

Μην κοιμάστε με το μακιγιάζ σας

Ο ύπνος με μακιγιάζ μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από δερματικά προβλήματα, λέει ο Burgess, συμπεριλαμβανομένων των φραγμένων πόρων, και της υπερβολικής ξηρότητας. Μπορεί επίσης να αποτελέσει κίνδυνο σοβαρής βλάβης στα μάτια σας, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ. «Αυτή είναι μια κακή συνήθεια που έχουν πολλοί άνθρωποι», λέει ο Burgess. Ευτυχώς, αυτή η λύση είναι απλή: Πλύνετε το πρόσωπό σας πριν πάτε για ύπνο.  Εάν φοράτε κονσίλερ με βάση το λάδι, θα χρειαστείτε ένα ντεμακιγιάζ με διαλύτη – η Burgess συνιστά καθαριστικά με αφρό, τα οποία, όπως λέει, μπορούν να γαλακτωματοποιήσουν τα περισσότερα foundation και κραγιόν. Φροντίστε όμως να χρησιμοποιείτε ένα απαλό καθαριστικό γύρω από τα μάτια, καθώς είναι πιο ευαίσθητα.

Προστατέψτε το δέρμα σας για τον χειμώνα

«Ο χειμώνας είναι ίσως η πιο απαιτητική εποχή για το δέρμα σας», λέει ο Joshua Zeichner, MD, αναπληρωτής καθηγητής δερματολογίας και διευθυντής αισθητικής και κλινικής έρευνας στη δερματολογία στο Mount Sinai Hospital στη Νέα Υόρκη. Συνιστά στους ανθρώπους να αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν πρόσθετα προϊόντα περιποίησης δέρματος το χειμώνα, καθώς ο κρύος καιρός, η υγρασία και ο αέρας επηρεάζουν το εξωτερικό στρώμα του δέρματος.

Αναζητήστε προϊόντα που περιέχουν ενυδατικά, όπως γλυκερίνη και γαλακτικό αμμώνιο, επειδή αυτά τα συστατικά μπορούν πραγματικά να τραβήξουν την υγρασία στο δέρμα σας, λέει ο Burgess.

Πετάξτε ληγμένα ή αχρησιμοποίητα προϊόντα

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το νέο έτος ως μια εποχή για να ξεσκαρτάρουν τα σπίτια τους – και αν το ράφι περιποίησης του δέρματός σας είναι εκτός ελέγχου, ίσως είναι καιρός να το περιορίσετε.

Η Turegano λέει: «Μου αρέσει να δοκιμάζω όσα περισσότερα προϊόντα μπορώ για να δω αν αξίζει να τα προτείνω, αλλά η ντουλάπα του μπάνιου μου έχει μετατραπεί σε σκουπίδια με πολλά μισογεμισμένα δοχεία περιποίησης δέρματος – πολλά από τα οποία είναι πιθανώς ληγμένα. Κάνει τη φροντίδα του δέρματος να φαίνεται πολύπλοκη».

Κρατήστε τη ρουτίνα σας απλή

«Θα ήθελα να δω απλούστερες ρουτίνες περιποίησης του δέρματος και να βάλω τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα πολυσταδιακά τους σχήματα», λέει ο Δρ Ζάιχνερ. «Το περισσότερο δεν είναι καλύτερο και μπορεί απλώς να οδηγήσει σε ερεθισμό. Το υπερβολικό τρίψιμο, η υπερβολική απολέπιση και η υπερβολική εφαρμογή προϊόντων δεν είναι απαραίτητα καλύτερο από το να τηρείτε μια απλή, αποτελεσματική ρουτίνα περιποίησης του δέρματος”.

Ο Turegano λέει ότι ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να είστε σταθεροί σε τρία απλά προϊόντα που θα κάνουν τη διαφορά: ένα αντηλιακό, ένα καθαριστικό και μια ενυδατική κρέμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.