Το άγχος είναι μια σωματική και διανοητική αντίδραση που όλοι βιώνουμε σε κάποιες περιόδους της ζωής μας. Πολλές φορές μπερδεύουμε τις έννοιες άγχος και στρες ενώ υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ τους. Και οι δύο είναι συναισθηματικές αποκρίσεις, αλλά το στρες προκαλείται συνήθως από εξωτερικό παράγοντα. Τα συμπτώματα που σου προκαλεί είναι συνήθως ευερεθιστότητα, θυμό, κόπωση, μυϊκούς πόνους, πεπτικά προβλήματα και δυσκολία στον ύπνο.

Το άγχος από την άλλη πλευρά, ορίζεται από επίμονες, υπερβολικές ανησυχίες που δεν εξαφανίζονται ακόμα και όταν δεν υπάρχει στρεσογόνος παράγοντας. Το άγχος οδηγεί στο στρες και στα συμπτώματα αυτού τα οποία είναι και σωματικά και ψυχολογικά.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά κάποια από τα προβλήματα που μπορούν να προκληθούν:

Προβλήματα πέψης
Το στρες συχνά επηρεάζει την πέψη με τη μείωση παραγωγής στομαχικών οξέων και μεταβάλλοντας την ταχύτητα μετακίνησης του φαγητού στο σώμα σας.

Αύξηση βάρους
Μπορεί να προκαλέσει λαιμαργία αλλά και την διατήρηση του σωματικού λίπους και την αύξηση του μεγέθους των λιποκυττάρων.

Πόνοι και σφιγμένοι μύες
Με άγχος, οι μύες μας σφίγγονται γιατί από ένστικτο προστατεύουμε τον εαυτό μας από τραυματισμούς. Μπορεί επίσης να αποκτήσουμε πόνους στην πλάτη, στον αυχένα και άλλου είδους μυοσκελετικούς πόνους.

Πόνος στο στήθος και ταχυπαλμία
Το οξύ στρες προκαλεί γρήγορη αναπνοή και ταχυκαρδία, και η ροή του αίματος συγκεντρώνεται στον εγκέφαλο. Αυτή είναι μια σωματική απόκριση και σας προετοιμάζει να αντιμετωπίσετε έντονες καταστάσεις.

Συχνά κρυολογήματα και μολύνσεις
Το μακροχρόνιο στρες βλάπτει το ανοσοποιητικό μας, οπότε είμαστε πιο επιρρεπείς να αρρωστήσουμε από κρυολόγημα, γρίπη και άλλες ασθένειες.

Ακμή
Το στρες αυξάνει την παραγωγή της ανδρογόνου ορμόνης που μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση ακμής.

Τριχόπτωση
το χρόνιο στρες αυξάνει τις φλεγμονές σε όλο το σώμα με αποτέλεσμα εντονότερη τριχόπτωση από ό,τι συνήθως.