Η ακμή στο πηγούνι είναι η χειρότερη και συνήθως περιλαμβάνει μεγάλα, επώδυνα σπυράκια που συνεχίζουν να εμφανίζονται ξανά και ξανά. Μπορούν να έρπουν κατά μήκος της γνάθου και να πολλαπλασιάζονται φαινομενικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η ακμή στο πηγούνι συνήθως προκαλείται από ορμόνες, οι οποίες μπορεί να σας κάνουν να φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι εκτός ελέγχου. Ή μήπως είναι; Αποδεικνύεται ότι το να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας και να κάνετε τα σωστά βήματα προς μια ρουτίνα περιποίησης δέρματος που στοχεύει ειδικά στην ακμή στο πηγούνι μπορεί να βοηθήσει πολύ.

Πιστοποιημένοι δερματολόγοι από το διοικητικό συμβούλιο δερματολόγων και κορυφαίοι ειδικοί περιποίησης δέρματος μίλησαν επι του θέματος για να βοηθήσουν τον κόσμο να κατανοήσει τι προκαλεί την ακμή στο πηγούνι, καθώς και το πώς να αντιμετωπιστεί και πώς να αποτραπεί.

Τι είναι η ακμή στο πηγούνι;

Η περιοχή του πηγουνιού είναι απίστευτα ευαίσθητη στην ακμή σε σύγκριση με άλλες περιοχές του προσώπου. Υπάρχουν περισσότεροι σμηγματογόνοι αδένες – αυτοί που παράγουν λάδι – σε αυτό το σημείο από άλλους. Αυτή η πυκνότητα είναι ο λόγος που αντιμετωπίζουμε συχνά την ακμή πιο συχνά εδώ από άλλα μέρη του σώματος, όπως οι αγκώνες ή οι αστραγάλοι.

Τύποι ακμής στο πηγούνι

Μυκητιακή ακμή

Γνωστή και ως θυλακίτιδα pityrosporum, αυτή η μορφή ακμής εμφανίζεται όταν υπάρχει συσσώρευση ζύμης στα ωοθυλάκια σας. Η μυκητιακή ακμή είναι συχνό φαινόμενο η πολύ φαγούρα και φαίνεται φλεγμονώδης.

Κυστική ακμή

Η κυστική ακμή εμφανίζεται βαθιά κάτω από την επιφάνεια του δέρματός σας ως οζίδια γεμάτα πύον που προκαλούν φλεγμονή σε επίπεδο επιφάνειας. Είναι σημαντικό να μην επιχειρήσετε να πειράξετε με τα χέρια αυτό το είδος ακμής, καθώς συχνά μπορεί να προκαλέσει ουλές . Η κυστική ακμή στο πηγούνι μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνη και να παρεμβαίνει σε καθημερινές δραστηριότητες όπως το φαγητό και το ποτό.

Ορμονική Ακμή

Η ορμονική ακμή προκαλείται από το περίσσιο σμήγμα – αυτή είναι μια πολύ κοινή μορφή ακμής στο πηγούνι. Αυτός είναι πιθανώς ο τύπος της ακμής που προκαλεί λευκά στίγματα στο πηγούνι σας.

Οζώδης Ακμή

Η σοβαρή και λιγότερο συχνή, η οζώδης ακμή, εμφανίζεται τόσο ως σπυράκι στην επιφάνεια του δέρματος όσο και ως ένα βαθύτερο οζίδιο γεμάτο πύον κάτω από το δέρμα (παρόμοιο με την κυστική ακμή).

Πώς να απαλλαγείτε από την ακμή στο πηγούνι

1. Χρησιμοποιήστε προϊόντα με σαλικυλικό οξύ και υπεροξείδιο του βενζοϋλίου.
2. Κρατήστε τα χέρια σας από το πρόσωπό σας (ειδικά το πηγούνι σας).
3. Διατηρήστε το τηλέφωνό σας καθαρό.
4. Κάντε τακτικά απολέπιση στο δέρμα σας.
5. Προσαρμόστε τη διατροφή σας.
6. Δοκιμάστε τη θεραπεία φωτός με μπλε LED.
7. Ενσωματώστε τον ηχητικό καθαρισμό στη ρουτίνα σας.
8. Εφαρμόστε πάγο σε επώδυνη ακμή.
9. Μιλήστε με έναν δερματολόγο και εξετάστε τις συνταγογραφούμενες τοπικές θεραπείες.