Το στήθος είναι μεγάλη υπόθεση για μια γυναίκα. Θα πρέπει να το προσέχουμε, να το φροντίζουμε, να το παρατηρούμε, σε οποιανδήποτε ηλικία κι αν βρισκόμαστε. Είναι άλλωστε από τα πιο ευάλωτα σημεία του γυναικείου σώματος.

Ας το ανακαλύψουμε λίγο καλύτερα, μαζί!

1. Εξαιτίας της αύξησης των ορμονών, της προγεστερόνης μας και των οιστρογόνων μας, το στήθος μας σκληραίνει και αρκετές φορές πονάει λίγες ημέρες πριν την περίοδο μας.

2. Το ένα στήθος συνήθως είναι μεγαλύτερο από το άλλο, κάτι το οποίο τυχαίνει στις περισσότερες γυναίκες. Είναι εντελώς φυσιολογικό, καθώς η αριστερή μας πλευρά –η λεγόμενη της καρδιάς- διαφέρει σε πολλά σημεία από τη δεξιά.

3. Επίσης, συχνά παρατηρούμε τριχοφυΐα γύρω από τη θηλή, πράγμα που επίσης είναι εντελώς φυσιολογικό.

4. Η επιλογή του σουτιέν μας πρέπει να είναι πολύ σοβαρή. Εδώ δεν έχει σημασία το χρώμα ή το σχέδιο αλλά η εφαρμογή. Θέλεις ένα σουτιέν που να είναι σταθερό στο στήθος, να μην το καταπιέζει αλλά ούτε να το αφήνει χαλαρό. Με λάθος επιλογή σουτιέν, το μόνο που θα κερδίσεις είναι πόνοι στην πλάτη, στους ώμους και ίσως με την πάροδο του χρόνου να αποκτήσεις και χαλάρωση στο στήθος σου.

5. Αν παρατηρήσεις φαγούρα στο στήθος σου, μην πανικοβληθείς γιατί ίσως και να ευθύνεται η αλλαγή του καιρού. Μια κρεμούλα θα σε βοηθήσει να ηρεμήσεις.

6. Μην παραλείπεις να ψηλαφίζεις το στήθος σου γιατί είναι κάτι πολύ σημαντικό. Το να μάθουμε να αυτοεξετάζουμε το στήθος μας δεν έχει ηλικία. Και οι νεαρότερες γυναίκες πρέπει να μάθουν πώς να το κάνουν. Αν ψηλαφίσεις κάτι στο στήθος σου που σου φαίνεται περίεργο, αρχικά μην ανησυχήσεις, απλά κλείσε ένα ραντεβού με κάποιον αρμόδιο γιατρό.

7. Τι μπορεί να βλάψει το στήθος μας; 1. κακή διατροφή, 2. έλλειψη άσκησης 3. τα αρκετά παραπάνω κιλά 4. τα λιπαρά και η έλλειψη βιταμίνης D.

Η πρόληψη είναι το παν! Γι’ αυτό μάθε να ακούς το σώμα σου και τις ανάγκες σου! Φρόντισέ το, για να σε προστατεύσει!