Υπάρχει ένας απλός τρόπος να ελέγξεις την ενυδάτωση του σώματός σου μέσω ενός γρήγορου τεστ στο δέρμα σου που ονομάζεται σπαργή του δέρματος (Skin Turgor). Ίσως να μην έχεις ξανακούσει αυτόν τον όρο, αλλά είναι πολύ σημαντικός. Αναφέρεται στην ελαστικότητα του δέρματος και την ικανότητά του να επιστρέφει στο φυσιολογικό του σχήμα αφού το τραβήξεις. Η γνώση αυτή μπορεί να είναι χρήσιμη, γιατί με ένα απλό τεστ μπορείς να διαπιστώσεις αν το σώμα σου χρειάζεται περισσότερα υγρά. Το δέρμα, όπως και κάθε άλλο όργανο του σώματος, αποτελείται κυρίως από νερό, και όταν δεν είναι καλά ενυδατωμένο, δεν λειτουργεί σωστά.

Όταν το δέρμα έχει μειωμένη σπαργή, δηλαδή αν το τσιμπήσεις και το αφήσεις, αυτό δεν επιστρέφει αμέσως στην αρχική του θέση. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους όπως η μειωμένη πρόσληψη υγρών, ο διαβήτης, η διάρροια, ο εμετός, η μεγάλη απώλεια βάρους ή η θερμική εξάντληση. Μία από τις κύριες αιτίες είναι η αφυδάτωση, όταν δεν αναπληρώνεις τα υγρά που χάνεις. Αν έχεις και άλλα συμπτώματα όπως μειωμένη ούρηση, ζάλη ή ξηροστομία, είναι σημαντικό να ζητήσεις ιατρική βοήθεια άμεσα.

Πώς μπορείς να κάνεις το τεστ

Το τεστ σπαργής του δέρματος αξιολογεί την ελαστικότητα του δέρματος και μπορεί να βοηθήσει στην ταχεία εκτίμηση της ανάγκης για περισσότερα υγρά, ιδίως όταν δεν υπάρχει χρόνος για άλλες εξετάσεις. Είναι ανώδυνο και μη επεμβατικό, αν και δεν είναι τόσο ακριβές όσο άλλες μέθοδοι και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κλινικά πρότυπα για την εφαρμογή του. Δεν είναι αξιόπιστο σε ηλικιωμένους, καθώς το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του με την πάροδο του χρόνου, ανεξάρτητα από την κατάσταση ενυδάτωσης. Επίσης, ορισμένες διαταραχές του συνδετικού ιστού μπορούν να επηρεάσουν την ελαστικότητα του δέρματος.

Το τεστ σπαργής του δέρματος είναι πολύ εύκολο να γίνει. Αρκεί να πιάσεις το δέρμα στο κάτω μέρος του χεριού (ή στην κοιλιά) με τα δάχτυλά σου, να το σηκώσεις και να το αφήσεις. Παρατήρησε πόσο γρήγορα επανέρχεται στην κανονική του μορφή. Αν το δέρμα αργεί να επανέλθει, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ήπιας αφυδάτωσης και χρειάζεται να πίνεις περισσότερα υγρά, ιδιαίτερα νερό.

Διάβασε επίσης:

Καύσωνας: 8 tips για να προστατευτείς!

Leave a Reply

Your email address will not be published.