Ας είμαστε ειλικρινείς. Πόσες φορές έχεις κοιτάξει τον εαυτό σου κατατρομαγμένη την 1η του Ιουνίου, με ένα φυλλάδιο γυμναστηρίου στο background να σε κοιτάει με σατανικές διαθέσεις; Σίγουρα η εικόνα δε σου περνάει απαρατήρητη. Η “άσκηση” το καλοκαίρι, υπό οποιαδήποτε μορφή, βρίσκει ένα τεράστιο αριθμό θαυμαστών, με τα γυμναστήρια να γεμίζουν τέλη Μαΐου με μέσα Ιουλίου από ανθρώπους που θέλουν να νιώσουν καλύτερα με το σώμα τους, όσο αυτό θα αποτελεί θέαμα στις παραλίες. Είναι σωστή αυτή η προσέγγιση, όμως;

Όταν ασκείσαι, δεν πρέπει να σκέφτεσαι τι θα πει ο οποιοσδήποτε άγνωστος στο θέαμα του κορμιού σου. Η ομορφιά είναι κάτι το τόσο υποκειμενικό που δεν έχει σημασία πώς είναι το σώμα σου (κάποιοι θα το θεωρούν τέλειο, άλλοι τίποτα το ιδιαίτερο). Το να θεωρείς εσύ, όμως, το σώμα σου όμορφο, αυτό έχει πραγματική σημασία. Και αυτό είναι μια διαδικασία που απαιτεί από εσένα αφοσίωση και χρόνο, γι’αυτό και δε γίνεται να την καταφέρεις με 1 μήνα άσκησης.

fit-1

Το σώμα σου είναι δικό σου από τη στιγμή που γεννιέσαι και για όλη σου τη ζωή. Τώρα που το λέμε, είναι πιθανώς το μόνο πράγμα που θα έχεις για πάντα. Γι’αυτό αξίζει να το σέβεσαι, κρατώντας το υγιές. Η εμφάνισή σου στην παραλία θα ξεχαστεί όταν πιάσουν τα κρύα, ο τρόπος που νιώθεις για το σώμα σου, όμως, θα μείνει αναλλοίωτος ανεξάρτητα τι φοράς και τι θερμοκρασία έχει έξω.

Η συστηματική άσκηση σε γεμίζει αυτοπεποίθηση και σε ενδυναμώνει, ένα βήμα τη φορά. Αν αποφασίσεις να την κάνεις μέρος της καθημερινής σου ζωής και αφιερώνεις 1-2 ώρες 2-3 φορές την εβδομάδα σύντομα θα αλλάξει ο τρόπος που βλέπεις τον εαυτό σου ριζικά. Δε θα βλέπεις μόνο ελαττώματα, θα θαυμάζεις επιτέλους το πόσο μακριά έχεις φτάσει. Θα βλέπεις τη δύναμη που έχεις χτίσει, τη γράμμωση των μυών σου και, φυσικά, το λίπος που έχεις κάψει.

Όταν ασκείσαι επειδή θες να ασκηθείς, για την υγεία σου και την αυτοπεποίθησή σου, τότε σύντομα αλλάζει ο τρόπος που λειτουργείς. Έχεις περισσότερη ενέργεια και απολαμβάνεις περισσότερο τη ζωή. Και η αλλαγή αυτή γίνεται μόνιμη, αφού όσο ασκείσαι, τόσο ξεκινάς να απολαμβάνεις την άσκηση, μέχρι που αυτή γίνεται κάτι για το οποίο ανυπομονείς. Μάλιστα, η ίδια η ξεκούραση γίνεται πιο απολαυστική ανάμεσα σε μέρες άσκησης, ακριβώς επειδή υπάρχει μια ποικιλία στην καθημερινότητά σου, μια ευχάριστη εναλλαγή.

fit-3

Η υγεία σου και η εμφάνισή σου είναι σημαντικές για εσένα πάνω από όλους τους άλλους, και εσύ είσαι αυτή που πρέπει να ικανοποιήσεις. Η γνώμη των άλλων είναι κάτι που αφενός δεν έχει ιδιαίτερη σημασία και αφετέρου αλλάζει εύκολα, μόλις βρεις εσύ την ισορροπία με τον εαυτό σου.

Κλείνοντας, είναι μάλλον προφανές πια ότι η άσκηση είναι κάτι που κάνεις για σένα. Όλοι οι άλλοι μπορούν να ασχοληθούν με τον εαυτό τους!