Αυτά τα skincare tips θα πρέπει να τα τηρείς σαν τις 10 εντολές. Το μπουντουάρ σου είναι γεμάτο με κρέμες, σέρουμ, έλαια και άλλα skincare προϊόντα ομορφιάς. Τα χρησιμοποιείς όμως σωστά;

Ακολουθείς τα βήματα με τρόπο ο οποίος επιτρέπει το κάθε προϊόν να εισχωρήσει βαθύτερα στις στοιβάδες τις επιδερμίδας;

Μήπως δεν εφαρμόζεις κάποια από τα δραστικά συστατικά σωστά και πετυχαίνεις το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Έχουμε τις απαντήσεις σε 5 σωτήρια skincare tips που θα αλλάξουν ριζικά την ρουτίνα ομορφιάς σου. 

5 skincare tips που πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθείς

1.

Εάν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ρετινόλη, πρέπει να την ‘συνηθίσει’ πρώτα το δέρμα σας. Εάν ξεκινήσετε την αλόγιστη χρήση ρετινόλης από την πρώτη μέρα χρήσης, το δέρμα θα πάθει χημικό έγκαυμα και θα αρχίσετε να ξεφλουδίζετε γύρω από το στόμα και σε άλλα σημεία του προσώπου.

Τι πρέπει να κάνετε; Την πρώτη εβδομάδα, αφού έχετε βάλει μία λεπτή στρώση ενυδατικής, βάζετε – σε εντελώς στεγνή επιδερμίδα – μόνο 1 φορά ρετινόλη και έπειτα απλώνετε ξανά ενυδατική. Αυτή η μέθοδος «σάντουιτς» βοηθάει το δέρμα σας να παραμείνει ενυδατωμένο ενώ αρχίζει να συνηθίζει και να χτίζει αντοχή στην ρετινόλη.

Το πρωί, φοράτε οπωσδήποτε αντιηλιακό ακόμη και εάν έχει συννεφιά καθώς η ρετινόλη προκαλεί φωτο-ευαισθησία και θα καταλήξετε να νιώθετε το δέρμα σας να «τραβάει».

Την δεύτερη εβδομάδα βάζετε 2 φορές την εβδομάδα ρετινόλη και κάθε εβδομάδα προσθέτετε και από μία μέρα εφαρμογής, εκτός εάν δείτε ασυνήθιστη ξηρότητα και ερεθισμούς στην επιδερμίδα σας.

2.

Σας έχει τύχει να κάνετε εφαρμογή υαλουρονικού οξέως στο δέρμα και την άλλη μέρα να το αισθάνεστε ακόμη πιο αφυδατωμένο; Υπάρχει λόγος που συμβαίνει αυτό και είναι επειδή κάνετε λάθος στην εφαρμογή του. Ο ορός υαλουρονικού οξέως, οποιασδήποτε εταιρίας, πρέπει να εφαρμόζεται σε ελαφρώς νωπό δέρμα. Είτε βάλτε το υαλουρονικό αμέσως μετά τον καθαρισμό του δέρματός σας οπότε και θα είναι ακόμη βρεγμένο, είτε αφού το ψεκάσετε με κάποιο spray, micellar ή τονωτική λοσιόν.

Το υαλουρονικό έχει την ιδιότητα να απορροφά νερό ακόμη και 1000 φορές το βάρος του και να βοηθάει το δέρμα να το διατηρεί. Ωστόσο, εάν μπει σε εντελώς στεγνή επιδερμίδα, τότε το νερό που θα απορροφήσει θα είναι αυτό της φυσικής υγρασίας της επιδερμίδας σας.

3.

Τέλος η φυσική απολέπιση με κόκκους. Τα scrubs προσώπου μπορεί να αφήνουν την επιδερμίδα μας απαλή αλλά από ότι φαίνεται σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα στο skincare, κάνουν την πραγματικότητα κακό στο δέρμα μας αφού δημιουργούν μικροεκδορές.

Πλέον, για να αποφράσσουμε τους πόρους και να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα, κάνουμε χημική απολέπιση. Επιλέγουμε δηλαδή, κάποια οξέα, συνήθως Alpha ή Beta Hydroxy, τα οποία κάνουν την απαραίτητα απολέπιση που έχει ανάγκη η επιδερμίδα μας χωρίς να βλάπτουν την εξωτερική της στοιβάδα.

4.

Υπάρχει διαφορά σε hydration και moisturazing. Στα ελληνικά – κακώς – μεταφράζονται και τα δύο ως ‘ενυδάτωση‘, ωστόσο δεν σημαίνουν το ίδιο πράγμα. Το hydration, το οποίο πρέπει να είναι συνήθως το δεύτερο βήμα στην ρουτίνα ομορφιάς μας, σημαίνει ότι ενυδατώνουμε την επιδερμίδα με το να επιστρέφουμε την υγρασία που έχασε με τον καθαρισμό. Hydration επιφέρουν συνήθως κάποια ενυδατικές κρέμες ή ο ορός υαλουρονικού οξέως.

Moisturazing, σημαίνει ότι επαναφέρουμε τα φυσικά έλαια του προσώπου, ώστε να μην ταράσσεται η χλωρίδα του δέρματός μας. Στο βήμα του moisturazing, το οποίο συνήθως είναι το τελευταίο της ρουτίνας μας, βάζουμε τις πιο βαριές ενυδατικές κρέμες (π.χ. αυτές που έχουν σιλικόνη) ή κάποια έλαια προσώπου (θυμηθείτε, τα έλαια μπαίνουν πάντα τελευταία, καθώς οτιδήποτε έρχεται μετά δεν τα διαπερνάει).

5.

Κάνουμε καθαρισμό για 1 ακριβώς λεπτό. Εάν βάζετε απλώς το υγρό cleanser στο πρόσωπό σας, κάνετε λίγη σαπουνάδα και ξεπλένετε, τότε το δέρμα έχει ακόμη ρίπους. Ο σωστός τρόπος για τον καθαρισμό – θα το γράφουμε ξανά και ξανά μέχρι να εμπεδωθεί – είναι να κάνουμε κυκλικές κινήσεις στο δέρμα μας ενώ το καθαρίζουμε για τουλάχιστον 60 δευτερόλεπτα.

Για ακόμη καλύτερο καθαρισμό, μπορούμε μετά το cleanser να σκουπίσουμε το δέρμα μας με έναν δίσκο ντεμακιγιάζ και νερό micellar. Ύστερα, ξεκινάμε την skincare ρουτίνα μας σύμφωνα με τις ανάγκες της επιδερμίδα μας.

Δείτε ακόμη:

Τα top nail trends που πρέπει να δοκιμάσεις το Φθινόπωρο/Χειμώνα του 2021