Τα λευκά σημάδια στα νύχια Leukonychia όπως ονομάζεται επίσημα) είναι μία κατάσταση των νυχιών που δημιουργούνται λευκές κηλίδες ή γραμμές στα νύχια μας. Σίγουρα, όταν ήσαστε μικροί είχε τύχει να σας λέει κάποιος μεγαλύτερος ότι είναι «έλλειψη ασβεστίου». Τελικά, πρόκειται για μύθο, καθώς τα λευκά σημάδια στα νύχια είναι ένα συχνό φαινόμενο που τις περισσότερες φορές δεν σημαίνει ότι έχουν κάποιο θέμα υγείας ή έλλειψη.

Αντιθέτως, ο πιο συχνός λόγος που οι άνθρωποι παθαίνουν leukonychia είναι ελαφρύς τραυματισμός της επιφάνειας του νυχιού. Μπορεί δηλαδή να έχετε χτυπήσει κάπου το δάχτυλό σας, όχι με αρκετή δύναμη ώστε να πονέσετε και να το θυμάστε. Ωστόσο, σχηματίζεται το σημάδι.

Ακόμη, για εμάς που έχουμε πάντα βαμμένα τα νύχια μας και πηγαίνουμε συχνά στο κέντρο αισθητικής να τα φτιάξουμε, μπορεί να προκληθούν λευκά σημάδια από την εκτεταμένη χρήση τροχού, ακρυλικών, λίμας κτλ.

Πιο σπάνια, τα λευκά σημάδια μπορεί να είναι σημάδι αλλεργικής αντίδρασης σε σκληρυντικό νυχιών. Επίσης, μερικές φορές λευκά σημάδια σχηματίζονται και σε άτομα που έχουν μύκητες στα νύχια, ωστόσο εάν δεν έχετε τα υπόλοιπα συμπτώματα (κιτρινιασμένα, σκληρά νύχια που ξεφλουδίζουν και μυρίζουν) δεν είναι λόγος ανησυχίας.

Τέλος, τα άτομα που όντως έχουν έλλειψη ασβεστίου, εμφανίζουν λευκά σημάδια στα νύχια τους. Μάλλον αυτός είναι και ο λόγος που εξαπλώθηκε ο μύθος για την έλλειψη ασβεστίου. Ωστόσο, τα λευκά σημάδια δεν μπορούν από μόνα τους να «μαρτυρήσουν» την έλλειψη ασβεστίου, καθώς είναι πολύ συχνό φαινόμενο και τις περισσότερες φορές εμφανίζονται σε εντελώς υγιή άτομα.