Τι είναι το γλυκολικό οξύ και πόσο ακριβώς ωφελεί το δέρμα;

Έχει κερδίσει επάξια τη φήμη ως ο φίλος του λαμπερού δέρματος. Τι είναι όμως ακριβώς το γλυκολικό οξύ; Το γλυκολικό οξύ είναι ένα χημικό απολεπιστικό, και συγκεκριμένα ένα άλφα υδροξυ οξύ (AHAs), που προέρχεται από ζαχαροκάλαμο. Απ’ όλα τα οξέα (AHA) – γαλακτικό, κιτρικό και μηλικό – το γλυκολικό οξύ έχει το μικρότερο μέγεθος σωματιδίων με την απλούστερη δομή, επομένως  είναι το πιο ισχυρό και αποτελεσματικό αφού μπορεί να διεισδύσει στο δέρμα καλύτερα.

Πώς το γλυκολικό οξύ ωφελεί το δέρμα;

Χρειάζεστε κάτι για να λειάνει και να φωτίζει το δέρμα σας; Το γλυκολικό οξύ είναι αυτό που χρειάζεστε: καθώς εισχωρεί στο δέρμα, το μικροσκοπικό αλλά ισχυρό AHA χαλαρώνει και απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα  στα ανώτερα στρώματα του δέρματος, τα οποία προκαλούν θαμπή και τραχειά όψη.  Ως αποτέλεσμα, έχετε μια πιο καθαρή,  λεία και  λαμπερή επιδερμίδα.

Το γλυκολικό οξύ εξαφανίζει επίσης μαύρα στίγματα και υπερμελάγχρωση και βοηθά στην εξομάλυνση του τόνου του δέρματος, ενώ, επειδή αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που φράζουν τους πόρους, ενισχύει τη δράση των άλλων προϊόντων περιποίησης.

Το ισχυρό οξύ βοηθά επίσης στη μείωση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων ενώ δρα στους ινοβλάστες για να διεγείρει νέο κολλαγόνο, με αποτέλεσμα το δέρμα να είναι πιο σφριγηλό και σφιχτό.

Ποιος πρέπει να χρησιμοποιεί γλυκολικό οξύ;

Οι δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι το γλυκολικό οξύ είναι ασφαλές για όλους τους τύπους δέρματος, αλλά είναι το καλύτερο για όσους έχουν λιπαρό δέρμα ή δέρμα με τάση για ακμή. Εάν έχετε ξηρό, ευαίσθητο δέρμα, ωστόσο, μπορείτε να βάλετε το γλυκολικό οξύ στη ρουτίνα σας με ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά εάν έχετε ροδόχρου ακμή ή έκζεμα.  Ωστόσο, δεν αποκλείεται καθώς υπάρχουν προϊόντα στην αγορά που συνδυάζουν το γλυκολικό οξύ με συστατικά που μπορούν να αναπληρώσουν την ενυδάτωση, όπως η ουρία, η γλυκερίνη και τα τριγλυκερίδια.

Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα θα πρέπει να αναζητήσετε προϊόντα με χαμηλά ποσοστά γλυκολικού οξέος, συγκεκριμένα κάτω από 10, και να το χρησιμοποιείτε κατά προτίμηση κάθε δεύτερη εβδομάδα.

Ποια προϊόντα πρέπει να αποφεύγονται όταν χρησιμοποιείτε γλυκολικό οξύ;

Για να αποφύγετε τον ερεθισμό και να θέσετε σε κίνδυνο τον φραγμό του δέρματός σας, φροντίστε να μην απλώνετε γλυκολικό οξύ στο πρόσωπό σας ταυτόχρονα με παράγωγα της βιταμίνης Α, όπως η ρετινόλη, το ρετινοϊκό οξύ και η τρετινοΐνη. Ο λόγος είναι: Τόσο το γλυκολικό οξύ όσο και τα ρετινοειδή επιταχύνουν τον κύκλο εργασιών των κυττάρων, επομένως ο συνδυασμός τους αυξάνει τον κίνδυνο ερεθισμού και ξηρότητας. Το ίδιο ισχύει και για τα απολεπιστικά, όπως τα scrub.

Επίσης, ποτέ μη συνδυάζετε AHA με βιταμίνη C γιατί θα ερεθίσετε πολύ το δέρμα σας. Αντ ‘αυτού, απλώστε ένα σέρουμ βιταμίνης C το πρωί κι ένα προϊόν με γλυκολικό οξύ το βράδυ.

Η χρήση προϊόντων περιποίησης με AHA απαιτεί περιορισμό της έκθεσης στον ήλιο, λόγω της φωτοευαισθησίας που προκαλούν. Είναι λοιπόν απαραίτητη η καθημερινή αντηλιακή προστασία με προϊόντα με υψηλό δείκτη SPF, τουλάχιστον 30.