Ο Νοέμβριος είναι ένας μήνας γεμάτος προσφορές. Προς το παρόν, είμαστε εν μέσω των φθινοπωρινών εκπτώσεων και είναι καλή ευκαιρία να αγοράσουμε μερικά καινούρια ρούχα. Προσεχώς αναμένεται η μεγάλη «γιορτή» του λιανεμπορίου, η Black Friday. Πρόκειται για έναν θεσμό, σχετικά πρόσφατο στην ελληνική αγορά, τον οποίον όμως και οι Έλληνες καταναλωτές περιμένουν κάθε χρόνο με ενθουσιασμό. Φέτος, η Black Friday θα «πέσει» την Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021.

Μεγάλες προσφορές σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα

Πολλές από εμάς σκοπεύουμε το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα να προχωρήσουμε σε αγορές. Δεν είναι απαραίτητο να επενδύσουμε σε ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς πλέον η Black Friday έχει εξαπλωθεί μέχρι και στα σούπερ μάρκετ. Στη χώρα μας έχει άτυπα καθιερωθεί να μη μιλάμε για μια μέρα μεγάλων προσφορών αλλά για μια περίοδο αρκετών ημερών με εκπτώσεις, που αγγίζουν συχνά το 60 %.

Είναι αλήθεια ότι την περίοδο αυτή μπορούμε να βρούμε αξιόλογες προσφορές σε ρούχα, καλλυντικά, συσκευές κ.α σε ηλεκτρονικά, αλλά και σε φυσικά καταστήματα. Θέλει όμως και προσοχή, για να μην πέσουμε σε παγίδες, εξαιτίας των ψεύτικων εκπτώσεων που συχνά παρατηρούνται.

Ο πεντάλογος της Black Friday

Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος πρότεινε στους καταναλωτές 5 τρόπους που οδηγούν σε επιτυχημένες αγορές χωρίς «παρατράγουδα».

-Έρευνα αγοράς
Είναι αναγκαίο οι καταναλωτές να ελέγχουν την αρχική αλλά και την καινούρια τιμή των προϊόντων αλλά και την ποιότητα. Ο καλύτερος τρόπος ελέγχου είναι να κοιτούν την τιμή του προϊόντος στο διαδίκτυο πριν από την Black Friday, ώστε να σιγουρευτούν ότι η νέα τιμή είναι χαμηλότερη.

-Λίστα αγορών
Συστήνεται η καταγραφή των προϊόντων με βάση τις ανάγκες του κάθε καταναλωτή, αλλά και το ποσό που μπορούν να διαθέσει ο καθένας, προκειμένου να αποφευχθούν άσκοπες αγορές.

 

-Καλή ενημέρωση

Όταν πρόκειται για αγορές με καταβολή δόσεων κρίνεται απαραίτητη η σωστή ενημέρωση για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συναλλαγής. Ιδιαίτερα εάν οι πληρωμές γίνονται μέσω πιστωτικής κάρτας, ο πλήρης έλεγχος είναι ακόμη πιο σημαντικός.

-Έλεγχος των προϊόντων
Οι καταναλωτές πριν από κάθε αγορά οφείλουν να εξετάζουν προσεκτικά, αν σε κάθε προϊόν αναγράφεται η αρχική τιμή και η τιμή προσφοράς. Είναι πιθανό σε κάποιους κωδικούς να μην γίνονται αλλαγές. Καλό είναι συμβουλεύονται τους πωλητές του εκάστοτε καταστήματος.

-Απόδειξη για κάθε αγορά
Μετά από κάθε συναλλαγή είναι πολύ σημαντικό να ζητούν απόδειξη, ώστε να μπορούν να επιστρέψουν ή να αλλάξουν ένα προϊόν.

Τρεις ημέρες μετά την Black Friday, είναι η σειρά της Cyber Monday, με εκπτώσεις στις αγορές που γίνονται αποκλειστικά και μόνο μέσω του διαδικτύου.

Διαβάστε επίσης:

Η Μαίρη Συνατσάκη δείχνει τι σημαίνει στιλ με χειμωνιάτικα παπούτσια