Το botox αποτελεί στις μέρες μας τη δημοφιλέστερη θεραπεία αισθητικής παγκοσμίως και όχι τυχαία. Αρχικά, δεν απαιτεί “νυστέρι” και υπόσχεται λαμπερό νεανικό δέρμα χωρίς σημάδια έκφρασης σε μία μόνο συνεδρία. Από το 1997 έως σήμερα, αναρίθμητες γυναίκες στον πλανήτη μιλούν για τα εγγυημένα αποτελέσματά του!

Πέρα από την εξαφάνιση των ρυτίδων, υπάρχουν πολλά πράγματα που δε γνωρίζουμε για την ιστορία του botox. Ανακαλύφθηκε από τον Αμερικανό οφθαλμίατρο Άλαν Σκοτ, ο οποίος απεβίωσε πριν από λίγες μέρες σε νοσοκομείο της Καλιφόρνια, σε ηλικία 89 ετών.

Η τυχαία ανακάλυψη του Άλαν Σκοτ

Ο Σκοτ πρωτοστάτησε στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Botox στον τομέα των καλλυντικών εντελώς τυχαία. Σκοπός του ήταν να χρησιμοποιήσει την βοτουλινική τοξίνη (ένα από τα ισχυρότερα γνωστά οργανικά δηλητήρια) για τη θεραπεία του στραβισμού χωρίς χειρουργική επέμβαση. Η τοξίνη αυτή προοριζόταν αρχικά για στρατιωτική χρήση. Όταν κρίθηκε ακατάλληλη για χρήση ως χημικό όπλο, αξιοποιήθηκε από επιστήμονες που δεν είχαν σχέση με τον στρατιωτικό τομέα και επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, συμπεριλαμβανομένου του Σκοτ. Ο ίδιος είχε εργαστεί τη δεκαετία του 1960 στο Ινστιτούτο Οφθαλμολογικών Ερευνών Smith-Kettlewell στο Σαν Φρανσίσκο.

Ο Σκοτ ήθελε να χρησιμοποιήσει τις παραλυτικές ιδιότητες της τοξίνης για τη θεραπεία του στραβισμού, για την οποία τελειοποίησε το σκεύασμα ώστε να ενισχύσει το επιθυμητό αποτέλεσμα και τις ιδιότητες του. Το 1991, η φαρμακευτική εταιρεία Allergan αγόρασε το σκεύασμά του, το οποίο ονόμασε Botox. Μέχρι τότε, οι γιατροί που το χρησιμοποιούσαν είχαν παρατηρήσει -προς τέρψη των ασθενών τους- ότι το Botox, εκτός από τη διόρθωση του στραβισμού, είχε επίσης αρχίσει να εξομαλύνει μερικές από τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια. Το 2002, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε το σκεύασμα ως καλλυντικό προϊόν για την αφαίρεση των ρυτίδων όχι μόνο στο πρόσωπο αλλά και στο σώμα. Από τότε το Botox κυκλοφορεί ενεργά στην παγκόσμια αγορά και εκτιμάται ότι τουλάχιστον 11 εκατομμύρια άνθρωποί το χρησιμοποιούν.

Διαβάστε επίσης: Τι χρώμα να βάψετε τα μαλλιά σας ανάλογα με το ζώδιο σας | Thats Life. Life as it is!