Οι λάτρεις της μόδας ενθουσιάστηκαν με την είδηση ότι ο οίκος Valentino ενώνει τις δυνάμεις του με τον  Ρόμπερτ Ντελ Νάγια δημιουργώντας ένα οπτικο-ακουστικό έργο τέχνης. Ο Ρόμπερτ Ντελ Νάγια, είναι γνωστός μουσικός ιδρυτικό μέλος των Massive Attack, που αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα γκρουπ στο είδος τους.

Ο διάσημος καλλιτέχνης σε συνεργασία με τον ιταλικό οίκο παρουσιάζει το πρότζεκτ «Code Temporal». Σε αυτό εξερευνούν τη διαδικασία δημιουργίας της τελευταίας κολεξιόν Valentino Άνοιξη/Καλοκαίρι 2021.

Μια ματιά στα παρασκήνια

Η μικρού μήκους ταινία περιλαμβάνει γυρίσματα «making of» στα κεντρικά του Valentino στη Ρώμη. Ματιά στις μοδίστρες, στις τελετουργίες κοπής και ραψίματος. Κάποιες time-lapse φωτογραφίες της προόδου της εργασίας εκεί. Ωστόσο, για να δώσει στην ταινία μια πιο πειραματική νότα, ο Ντελ Νάγια φρόντισε η όλη διαδικασία «να κινηματογραφηθεί και παρατηρηθεί» από αλγόριθμους μηχανικής μάθησης. Παρατηρώντας επανειλημμένα τη διαδικασία υψηλής ραπτικής, αυτή η τεχνητή νοημοσύνη έπαιξε ρόλο στο τελικό μοντάζ.

Σύμφωνα με τον ιταλικό οίκο μόδας, αυτή η αντιπαράθεση τεχνολογίας AI με την τεχνουργία στο ατελιέ είναι ένα σχόλιο πάνω στις «συμμετρίες μεταξύ των συστημάτων εκμάθησης και της ανθρώπινης υπέρβασης». Μια μελέτη για το τι πραγματικά σημαίνει στον 21ο αιώνα «αριστοτεχνία» στη μόδα. Το τελικό αποτέλεσμα έχει τον ίδιο τίτλο με την κολεξιόν SS21 του Valentino. Προσφάτως δόθηκε στη δημοσιότητα. Είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ντελ Νάγια, του καλλιτέχνη Mario Klingemann και του διευθυντή δημιουργικού του οίκου, Pierpaolo Piccioli.