Οι φακίδες είναι μικρές, επίπεδες και κυκλικές κηλίδες στο δέρμα που εντοπίζονται συχνά στο πρόσωπο, τα χέρια και τους ώμους. Είναι συνήθως καστανό, καφέ ή μαύρο χρώμα και είναι πιο κοινά σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα. Ενώ μερικοί άνθρωποι τα θεωρούν χαριτωμένα, άλλοι μπορεί να θέλουν να μάθουν πώς να μειώσουν την εμφάνισή τους. Ορίστε τι πρέπει να ξέρετε για τις φακίδες.

Οι φακίδες σχηματίζονται όταν το δέρμα παράγει υπερβολική ποσότητα μελανίνης, η οποία είναι η χρωστική ουσία που δίνει χρώμα στο δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια μας. Η παραγωγή μελανίνης πυροδοτείται από την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV). Όταν το δέρμα μας εκτίθεται στο ηλιακό φως, προσπαθεί να προστατευτεί παράγοντας περισσότερη μελανίνη, η οποία λειτουργεί ως φυσικό αντηλιακό. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η παραγωγή μελανίνης υπερτονίζεται, οδηγώντας στο σχηματισμό πανάδων.

Εκτός από το ηλιακό φως, η γενετική παίζει επίσης ρόλο στον σχηματισμό των φακίδων. Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό φακίδων, είναι πιο πιθανό να τις αναπτύξετε. Επιπλέον, τα άτομα με ανοιχτόχρωμα μαλλιά και μάτια είναι πιο ευαίσθητα στις φακίδες επειδή έχουν λιγότερη μελανίνη στο δέρμα τους, γεγονός που διευκολύνει τις ακτίνες UV να πυροδοτήσουν την παραγωγή μελανίνης.

Καλό είναι αν παρατηρήσετε αλλαγές στις φακίδες σας, να κάνετε έναν προληπτικό έλεγχο σε έναν δερματολόγο. Είναι σημαντικό να παρατηρούμε αν έχουν αλλαγές στο χρώμα ή το μέγεθός τους ώστε να προλάβουμε τυχόν εμφάνιση ασθένειας.

Εάν θέλετε να μειώσετε την εμφάνιση των φακίδων, μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, να φοράτε προστατευτικά ρούχα και να αποφεύγετε το άμεσο ηλιακό φως κατά τις ώρες αιχμής. Υπάρχουν επίσης διαθέσιμες κρέμες λεύκανσης του δέρματος, αλλά είναι σημαντικό να τις χρησιμοποιείτε με προσοχή καθώς μπορεί να έχουν παρενέργειες.

Γενικά, οι πανάδες είναι ένα φυσικό φαινόμενο που προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο και τη γενετική. Αν και είναι αβλαβή, είναι σημαντικό να τα παρακολουθείτε για τυχόν αλλαγές και να λαμβάνετε μέτρα για την προστασία του δέρματός σας από τις ακτίνες UV. Οι φακίδες είναι πολύ cute και πολλές από εμάς θα θέλαμε λίγες στην μύτη και τα μάγουλά μας. Φυσικά, χωρίς να προκαλούμε ζημιά στην επιδερμίδα μας.