Τελικά μήπως όλοι μας έχουμε μπει σε μια delulu φάση; Σε έναν όλο και πιο διασυνδεδεμένο κόσμο, είναι πολύ εύκολο να κλείνουμε τα μάτια στα αρνητικά γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας. Βομβαρδιζόμαστε με μια συνεχή ροή ειδήσεων, κάθε τίτλος πιο οδυνηρός από τον προηγούμενο. Τι συμβαίνει όμως όταν αποτυγχάνουμε να αντιδράσουμε σε όλα τα άσχημα πράγματα που συμβαίνουν, ή χειρότερα, όταν μπαίνουμε σε μια κατάσταση απάθειας; Ζούμε απλώς σε μια delulu φάση, αποκομμένοι από την πραγματικότητα;

Η απάθεια, η έλλειψη ενδιαφέροντος ή ενθουσιασμού, μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους

Μπορεί να είναι αδιαφορία για παγκόσμιες κρίσεις όπως η κλιματική αλλαγή ή η πολιτική διαφθορά, ή ίσως ένα μούδιασμα σε προσωπικούς αγώνες και σε αυτούς του άμεσου περιβάλλοντός μας. Όταν αποτυγχάνουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και τις αδικίες στον κόσμο, κινδυνεύουμε να διαιωνίσουμε έναν κύκλο άγνοιας και αδράνειας.

Μια συνέπεια αυτής της απάθειας είναι η καθυστερημένη κοινωνική πρόοδος

Η θετική αλλαγή προκύπτει συχνά από τις συλλογικές προσπάθειες ενημερωμένων και αφοσιωμένων ατόμων. Εάν παραμείνουμε παθητικοί και αποτύχουμε να αντιμετωπίσουμε πιεστικά ζητήματα, είναι απίθανο να επιλυθούν από μόνα τους.

Επιπλέον, διακυβεύεται η προσωπική μας ευημερία όταν γινόμαστε απαθείς

Η αγνόηση προβλημάτων, τόσο παγκόσμιων όσο και προσωπικών, μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, στρες και μειωμένη αίσθηση σκοπού. Η αυταπάτη έγκειται στο να πιστεύουμε ότι αγνοώντας τα προβλήματα θα εξαφανιστούν ή ότι δεν μας επηρεάζουν ή αλλιώς απλά να «βάζουμε κάτω από το χαλί».

Τί μπορούμε όμως να κάνουμε για να απελευθερωθούμε από αυτή την απαθή φάση και να ασχοληθούμε με τις προκλήσεις του κόσμου; Ας ξεκινήσουμε με την επίγνωση. Ας ενημερωθούμε για αρχή για τα θέματα που μας ενδιαφέρουν. Έπειτα, ας αναλάβουμε δράση, ακόμα κι αν είναι με μικρούς τρόπους που φαίνονται ασήμαντοι (αλλά δεν είναι καθόλου). Η φωνή μας και οι ενέργειές μας έχουν σημασία και μπορούν να επηρεάσουν τον διπλανό μας και όχι μόνο.

Η απάθεια δεν είναι ένας βιώσιμος τρόπος πλοήγησης στον κόσμο. Πρέπει να αναγνωρίσουμε τις προκλήσεις και τις αδικίες που μας περιβάλλουν και να δράσουμε ενεργά προς τη θετική αλλαγή. Μόνο τότε μπορούμε να απαλλαγούμε από την delulu φούσκα της αδιαφορίας και να κάνουμε πραγματικά τη διαφορά τουλάχιστον στην δική μας ζωή. Delulu is not solulu!