Υπάρχουν πολλές αιτίες που σε κάνουν να νιώθεις πεσμένη. Οι προσωπικές σχέσεις, η οικονομική κρίση αλλά και μικροπροβλήματα υγείας που σε κάνουν να νιώθεις ψυχολογικά άσχημα. Υπάρχουν, ωστόσο και μικρά πράγματα που σου ρίχνουν τη διάθεση, εμείς όμως τα βρήκαμε και σου δίνουμε τις λύσεις!

 

1.Δεν τρως πολλά λαχανικά και φρούτα

 

Σύμφωνα με μελέτη του University of Warwick, οι άνθρωποι που έτρωγαν περίπου 80 γραμμάρια την ημέρα φρούτων ή λαχανικών, είχαν καλύτερη διάθεση, σε αντίθεση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο, οι οποίοι παράλληλα ένιωθαν νευρικότητα, στρες και «άδειοι» ψυχολογικά.

Η λύση: Ευτυχώς, φρούτα και λαχανικά υπάρχουν ακόμη στον πλανήτη μας! Αν δεν μπορείς να τα φας σκέτα, τότε υπάρχουν αρκετές συνταγές στο Internet που θα σε βοηθήσουν.

 

2.Δεν σε βλέπει ο… ήλιος!

 

Μένεις μέσα όλη την ημέρα; Αυτό έχει αντίκτυπο στην ψυχολογία σου όπως αναφέρει η έρευενα του Ζaya University. Οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στην έρευνα, λάμβαναν ελάχιστη βιταμίνη D, η έλλειψη της οποίας οδηγεί σε κατάθλιψη. Η λύση ήταν να βγουν στον ήλιο ή να επισκεφτούν γιατρό, ωστόσο μετά από δυο εβδομάδες όσοι πήραν την πρώτη επιλογή ήταν σε εμφανώς καλύτερη κατάσταση!

Η λύση: Πήγαινε έξω να περπατήσεις!

 

3.Είσαι αφυδατωμένη

 

Αν είσαι έστω και λίγο αφυδατωμένη, χάνεις την συγκέντρωση σου και φυσικά τη διάθεση σου, σύμφωνα με έρευνα του Journal of Nutrition.

Η λύση: Σιγουρεύσου πως λαμβάνεις την κατάλληλη ποσότητα νερού. Οι ειδικοί προτείνουν 8 ποτήρια νερού ημερησίως ή αλλιώς 3,7 λίτρα ημερησίως. Διαλέγεις και παίρνεις. Απλά νερό να πίνεις!

 

4.Δουλεύεις πολύ

 

Οι… workaholics δεν έχουν μόνο προβλήματα υγείας αλλά και διάθεσης. Αυτό δείχνει η έρευνα του Kansas State University, καθώς οι άνθρωποι που δούλευαν πάνω από πενήντα ώρες παρουσίασαν κατάθλιψη σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Η λύση: ΟΚ, δεν γίνεται να μην δουλεύεις πλέον όπως έχει γίνει η εποχή, ωστόσο υπάρχουν μικρά βήματα για να περάσεις στο «survival mode».  Προσπάθησε να κοιμάσαι όσο το δυνατόν περισσότερο, κάνε διαλογισμό και ασχολήσου με μικρά πράγματα που σε χαλαρώνουν.

 

5.Έχεις καιρό να χαμογελάσεις

 

Το γέλιο δίνει ζωή και βελτιώνει την μνήμη, μειώνοντας παράλληλα τα επίπεδα του stress, σύμφωνα με έρευνα του Loma Linda University. Ακόμη και ένα μικρό χαμόγελο μπορεί να κάνει την διαφορά.

Η λύση: Απλά… χαμογέλα!

 

  1. Είσαι κουρασμένη

 

Δεν είναι και μεγάλο μυστικό πως όταν κάποιος δεν κοιμάται είναι κακόκεφος, ωστόσο αυτό προκαλεί και αύξηση του stress. Όπως έδειξε η έρευνα του Harvard, αν κάποιος κοιμάται λίγες ώρες, μέσα σε μια εβδομάδα νιώθω πνευματικά κουρασμένος. Αυτός είναι ο γενικός κανόνας και δεν αλλάζει.

Η λύση: Ο χρόνος ύπνου που χρειάζεται κάθε άτομο διαφέρει, ωστόσο η αντίληψη είναι πως οι 7 με 9 ώρες είναι ιδανικές. Είναι σημαντικό όμως να ανακαλύψεις μόνη σου πόσο χρόνο έχεις ανάγκη για να νιώθεις υγιής και παραγωγική.

 

  1. Δεν πας εκδρομές

 

Μια εκδρομή αυτόματα σου φτιάχνει την διάθεση. Το University of Michigan προχώρησε στο εξής πείραμα: Οργάνωσε μια εκδρομή με βετεράνους πολέμου, οι οποίοι είχαν ψυχολογικά τραύματα. Μετά από δυο μέρες στην φύση, τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά, καθώς ανέβηκε η διάθεση τους ενώ τα συμπτώματα τους είχαν μειωθεί δραστικά.

Η λύση: Προφανώς και πρέπει να πας μια εκδρομή…