Κατά την κατανάλωση ορισμένων τροφών και τον χρόνο έκθεσης στον ήλιο, μπορεί να προκληθεί μια ενοχλητική δερματική αντίδραση, γνωστή ως φυτοφωτοδερματίτιδα ή αλλιώς “έγκαυμα της μαργαρίτας.” Αυτή η αντίδραση προκαλείται από την επαφή του δέρματος με ορισμένα χημικά συστατικά, τις φουροκουμαρίνες, που βρίσκονται σε ορισμένα φυτά και φρούτα, και στη συνέχεια την έκθεση στις ακτίνες UVA του ηλιακού φωτός.

Το “Έγκαυμα της Μαργαρίτας”

Η φυτοφωτοδερματίτιδα, γνωστή και ως “έγκαυμα της Μαργαρίτας,” είναι μια δερματική αντίδραση που προκαλείται από την επαφή του δέρματος με φουροκουμαρίνες, χημικές ουσίες που υπάρχουν σε ορισμένα φυτά και φρούτα. Κυρίως ευθύνονται για αυτή την αντίδραση τα εσπεριδοειδή, όπως τα λάιμ και τα πορτοκάλια, αλλά και άλλα φυτά όπως τα καρότα, το σέλινο, ο μαϊντανός, ο μάραθος, ο ανήθος, τα σύκα, τα λεμόνια και η φράπα.

Συμπτώματα της Φυτοφωτοδερματίτιδας

Όταν το δέρμα εκτίθεται σε αυτές τις χημικές ουσίες και στον ήλιο, μπορεί να εμφανιστούν διάφορα συμπτώματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ξεκινούν ως ερυθρότητα, εξανθήματα, κνησμός, και φουσκάλες που περιέχουν υγρό. Τα πιο συνηθισμένα σημεία εμφάνισης είναι γύρω από τα χέρια και το στόμα, αλλά μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο δέρμα που έχει έρθει σε επαφή με τις φουροκουμαρίνες.

Διάρκεια και Θεραπεία

Η διάρκεια της αντίδρασης εξαρτάται από την ποσότητα των χημικών και την έκθεση στον ήλιο. Όσο περισσότερη επιφάνεια δέρματος επηρεάζεται και όσο πιο μεγάλη είναι η έκθεση, τόσο περισσότερο χρόνο απαιτείται για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Η θεραπεία περιλαμβάνει την αποφυγή εκθέσεων στον ήλιο και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων με κρυολόγημα. Πρέπει να αποφεύγετε το τρίψιμο ή το ξύσιμο των περιοχών και να αποφεύγετε τις επανεκθέσεις στον ήλιο κατά την διάρκεια της θεραπείας.

Πρόληψη

Για να αποφύγετε το έγκαυμα της Μαργαρίτας, ή άλλων τροφών που προκαλούν φυτοφωτοδερματίτιδα, μπορείτε να λάβετε μερικά απλά μέτρα πρόληψης. Πρώτον, αποφύγετε την άμεση επαφή του δέρματος με τα φυτά που περιέχουν φουροκουμαρίνες, όπως τα εσπεριδοειδή, κατά την προετοιμασία τους. Δεύτερον, αναγνωρίστε τις τροφές που μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις στο δέρμα σας και αποφύγετε τις επανεκθέσεις στον ήλιο αφού τις καταναλώσετε.

Τελικά, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ειδικά όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους ή στην παραλία. Η επιτυχημένη πρόληψη και διαχείριση της φυτοφωτοδερματίτιδας μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της δυσάρεστης εμπειρίας του “έγκαυματος της Μαργαρίτας” και των άλλων παρόμοιων δερματικών αντιδράσεων. Εάν αντιμετωπίσετε σοβαρά συμπτώματα ή αντιδράσεις, πάντα είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για αξιόπιστη ιατρική συμβουλή και αντιμετώπιση.

Διάβασε επίσης:

Καύσωνας Κλέων & εγκυμοσύνη: Τί πρέπει να προσέχουμε;