Ένα από τα μεγαλύτερα trends των τελευταίων χρόνων στα καλλυντικά και την αισθητική είναι ο ενεργός άνθρακας. Χρησιμοποιείται από την μαγειρική μέχρι και σε προϊόντα περιποίησης. Ο ενεργός άνθρακας είναι μία λεπτή μαύρη σκόνη που προέρχεται από ξύλο ή κέλυφος καρύδας που έχουν οξειδωθεί μετά από καύση.

Αν και ο ενεργός άνθρακας είναι αρκετά τραχύς, χρησιμοποιείται ευρέως για την λεύκανση των δοντιών. Η χρήση του γίνεται είτε βουρτσίζοντας τα δόντια κατευθείαν με την σκόνη είτε μέσω οδοντόκρεμας στην οποία εμπεριέχεται. Βοηθάει στην απομάκρυνση «λεκέδων» από την εξωτερική επιφάνεια των δοντιών. Έτσι, τα δόντια αποκτούν λευκότερη όψη. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει απόδειξη ότι ο ενεργός άνθρακας έχει λευκαντικές ιδιότητες που δρουν σε κατώτερες στοιβάδες του δοντιού.

ενεργός άνθρακας λεύκανση δοντιών

Το αποτέλεσμα που υπόσχεται η χρήση του άνθρακα.

Αντιθέτως, λόγω των σκληρών μορίων άνθρακα, μπορεί να αδυνατίσει το σμάλτο των δοντιών και να αποκαλυφθεί το φυσικό κίτρινο χρώμα της δεντίνης που βρίσκεται από κάτω. Έτσι, η όψη των δοντιών θα είναι πιο κιτρινωπή και θα έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιζητούμε. Ακόμη, μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στα δόντια λόγω της τραχύτητας.

Επομένως, θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί με την χρήση του ενεργού άνθρακα. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται το πολύ 2-3 φορές τον μήνα, ώστε απλώς να απομακρυνθούν οι εξωτερικοί  λεκέδες των δοντιών. Πολλές οδοντόκρεμες του εμπορίου που περιέχουν ενεργό άνθρακα, έχουν σε τόσο μικρή περιεκτικότητα που συνήθως δεν είναι επιζήμιο για την εικόνα των δοντιών. Εάν βέβαια, παρατηρήσετε ανεπιθύμητα αποτελέσματα, καλύτερα να αραιώσετε την χρήση της συγκεκριμένης οδοντόκρεμας.

ενεργός άνθρακας