Όλοι έχουμε έρθει κάποια στιγμή αντιμέτωποι με αυτές τις ενοχλητικές ερωτήσεις που μας κάνουν να νιώθουμε άβολα ή εισβάλλουν στην ιδιωτικότητά μας. Είτε πρόκειται για αδιάκριτους φίλους, συναδέλφους ή ακόμα και αγνώστους, το να ξέρεις πώς να αντιδράς σε τέτοιου είδους ερωτήσεις, είναι πολύτιμη δεξιότητα. Ακολουθούν μερικά tips για το πώς να χειρίζεστε τέτοιες καταστάσεις με χάρη και διεκδίκηση.

Αξιολογήστε την κατάσταση

Πριν αντιδράσετε, αφιερώστε λίγο χρόνο για να αξιολογήσετε το πλαίσιο και το άτομο που κάνει την ερώτηση. Είναι πραγματικά περίεργοι ή απλά αδιάκριτοι; Η κατανόηση των προθέσεων τους μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμόσετε την απάντησή σας.

Διατήρηση ορίων

Θέστε ευγενικά αλλά σταθερά όρια. Μπορείτε να πείτε κάτι σαν, «Προτιμώ να μην το συζητήσω» ή «Αυτό είναι προσωπικό». Αυτό στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι δεν αισθάνεστε άνετα να αποκαλύψετε ορισμένες πληροφορίες.

Εκτροπή με χιούμορ

Το χιούμορ μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο εκτροπής. Μια ανάλαφρη απάντηση, όπως, «Γιατί θέλετε να μάθετε τη μυστική συνταγή μου;» μπορεί να αφοπλίσει αδιάκριτα άτομα και να αλλάξει θέμα.

Αλλαγή θέματος

Μετακινήστε τη συζήτηση σε ένα ουδέτερο ή πιο κατάλληλο θέμα. Αυτό όχι μόνο εκτρέπει την επεμβατική ερώτησή τους, αλλά βοηθά επίσης να κατευθύνει τη συζήτηση σε μια πιο άνετη κουβέντα.

Να είσαι συνεπής

Η συνέπεια είναι το κλειδί για τον καθορισμό και τη διατήρηση των ορίων. Εάν έχετε επιλέξει να μην κοινοποιείτε ορισμένες πληροφορίες στο παρελθόν, συνεχίστε να υποστηρίζετε αυτή τη στάση.

Μάθετε να λέτε Όχι

Μερικές φορές, ένα απλό «Όχι» είναι η καλύτερη απάντηση σε ενοχλητικές ερωτήσεις. Είναι απλό, άμεσο και αφήνει λίγα περιθώρια για διαφωνίες.

Ο χειρισμός των αδιάκριτων ερωτήσεων απαιτεί μια ισορροπία βεβαιότητας και ευγένειας. Αξιολογώντας την κατάσταση, θέτοντας όρια, εκτρέποντας με χιούμορ, αλλάζοντας το θέμα και με συνέπεια, μπορείτε να πλοηγηθείτε αποτελεσματικά σε αυτές τις άβολες συζητήσεις προστατεύοντας παράλληλα το απόρρητο και τον προσωπικό σας χώρο. Να θυμάστε ότι είναι απολύτως στα δικαιώματά σας να ελέγχετε τι μοιράζεστε με άλλους.

Διάβασε επίσης:

Enneagram: Εσύ ποιον τύπο προσωπικότητας έχεις;

Leave a Reply

Your email address will not be published.