Όλες μας θα έχουμε ίσως παρατηρήσει ότι ένα χρώμα που μπορεί να είναι υπέροχο σε μια φίλη μας σε μας όμως μπορεί να μη ταιριάζει καθόλου και αντίστροφα. Αυτό συμβαίνει διότι ο καθένας από εμάς ανήκει σε διαφορετική κατηγορία χρωμάτων.

Κι εδώ έρχεται η χρωματική ανάλυση που αποσκοπεί στο να καθορίσει ποια χρώματα ή αποχρώσεις είναι αυτά που ταιριάζουν και αυτά που δεν ταιριάζουν σε ένα συγκεκριμένο άτομο. Για να προσδιορίσουμε τα χρώματα που μας ταιριάζουν θα πρέπει να εξετάσουμε το τόνο του δέρματος, το χρώμα των μαλλιών και των ματιών και ορισμένα άλλα χαρακτηριστικά.

Είναι πολλοί οι μελετητές που ασχολήθηκαν με τη χρωματική ανάλυση μία από αυτούς είναι η Αμερικανίδα Carole Jackson όπου διέκρινε 4 κύριες κατηγορίες χρωμάτων στις οποίες έδωσε τα ονόματα των τεσσάρων εποχών του χρόνου – Χειμώνα, Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο. Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο αφού τα χρώματα κάθε κατηγορίας έχουν στενή συγγένεια με τα χρώματα που επικρατούν στη φύση την αντίστοιχη εποχή.

  • Χειμώνας

Στο Χειμώνα ανήκουν τα περισσότερα άτομα από κάθε άλλη εποχή. Πολλοί άνθρωποι τείνουν να ανήκουν σ’αυτή την εποχή. Έχουν δέρμα με χρώμα πολύ σκούρο ή λαδί ή πολύ άσπρο με απαλό τόνο ροζ. Τα μαλλιά είναι συνήθως μαύρα-καστανά και κάποτε μπορεί να έχουν κόκκινες ανταύγειες. Συνήθως αυτοί που ανήκουν σε αυτήν τη κατηγορία τα μαλλιά τους ασπρίζουν πρόωρα. Τα μάτια είναι καστανά-μαύρα, γκριζοπράσινα ή σκούρα μπλε.

Τα χρώματα που τους κολακεύουν: Το άσπρο, μαύρο και μπλε

Χρώματα που πρέπει να αποφεύγουν: Ματ χρώματα,το πορτοκαλί, το χρυσό και το καφέ.

Παράδειγμα Χειμώνα:

 Superlong-Carbon-Black

 

  • Καλοκαίρι

Τα άτομα που ανήκουν σ’αυτήν την εποχή έχουν μπλε υποτόνο στο δέρμα και ροζ χρώμα στα μάγουλα. Συνηθώς είναι ξανθοί. Τα μάτια τους είναι γκριζομπλε ή πράσινα και ποτέ σκούρα.

Χρώματα που τους κολακεύουν: Soft white (μαλακό άσπρο) και τα φυσικά χρώματα του ουρανού και της θάλασσας

Χρώματα που πρέπει να αποφεύγουν:Το μαύρο, το χρυσό και τα χρώματα με κίτρινους τόνους

Παράδειγμα Καλοκαιριού:

Scarlett-930x576
 

  • Φθινόπωρο

Στο Φθινόπωρο ανηκουν τα άτομα που έχουν χρυσό ή κίτρινο υποτόνο στο δέρμα. Τα μάτια τους είναι καστανοπράσινα ή καστανά προς μαύρα.

Τα χρώματα που τους κολεκεύουν: Κίτρινο, πορτοκαλί και όλα τα χρώματα της γης.

Χρώματα που πρέπει να αποφεύγουν: Μαύρο, ροζ, ναυτικό μπλε, το κόκκινο με μπλε τόνους και γενικά όλα τα χρώματα με μπλε τόνους.

Παράδειγμα Φθινόπωρου:

 

 jlo

  • Άνοιξη

Τα πιο λεπτεπίλεπτα δέρματα τείνουν να ανήκουν σ’αυτή την κατηγορία.Τα μαλλιά τους είναι πυρόξανθα με χρυσές ανταύγειες και το δέρμα τους ροδακινί. Τα μάτια έχουν χρώμα ανοικτό καστανό ή πράσινο.

Τα χρώματα που τους κολακεύουν: Άσπρο(ivory), το χρυσό-καφέ, ροδακινί, βερυκοκκί, το σάλμον και το κοραλί.

Χρώματα που πρέπει να αποφεύγουν: Το καθαρό άσπρο και τα σκούρα – μουντά χρώματα.

Παράδειγμα Άνοιξης:


 new-adele-album-out-fall-2015

 

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που μας προσφέρει η Χρωματική Ανάλυση είναι:

  • Οικονομία.Γνωρίζοντας το σωματοτυπό μας και τα χρώματα που μας ταιριάζουν αγοράζουμε μόνο ότι πραγματικά μας ταιριάζει.
  • Σιγουριά και αυτοπεποίθηση
  • Κτίσιμο μίας νέας γκαρνταρόμπας της οποίας όλα τα “κομμάτια” συνδυάζονται σωστά μεταξύ τους.
  • Τέλος,μας βοηθά να καλύψουμε μερικές ατέλειες του σώματος μας.

Γι’αυτό την επόμενη φορά που θα αναρωτηθείς για τα χρώματα που σου πηγαίνουν,θυμήσου την εποχή που ανήκουν τα δικά σου χαρακτηριστικά.