Μόλις χθες συνειδητοποίησα ότι τα κουμπιά των πουκαμίσων στα αντρικά βρίσκονται στα δεξιά, ενώ στα γυναικεία, αριστερά. Για καλή μου τύχη, δεν το είχαν παρατηρήσει κι άλλοι, οπότε δεν ένιωσα πολύ μειονεκτικά.

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, μας έρχεται από πολύ παλιά. Όχι, δεν έχει σχέση με δεξιόχειρες ή το αντίθετο (περίπου), ούτε σε κάποια διάκριση ανάμεσα στα δύο φύλα. Η διαφορά έγκειται σε άλλον λόγο που σίγουρα δεν θα το σκεφτόμασταν με τίποτα.

Πίσω λοιπόν στον 13ο αιώνα, τα κουμπιά στα πουκάμισα κάνουν την εμφάνιση τους και δηλώνουν στον αριστοκρατικό κόσμο, είδος πολυτέλειας. Οι άντρες ήταν φυσικά οι πρώτοι που τα εγκαινίασαν γι’αυτό και είχαν μπει αμέσως στην δεξιά πλευρά, δεδομένου ότι οι περισσότεροι ήταν δεξιόχειρες και χρησιμοποιούσαν το αριστερό χέρι ως βοηθητικό.

Ωστόσο, στα γυναικεία όμως ρούχα τα πράγματα άλλαξαν. Όταν άρχισαν να τοποθετούν κουμπιά, η θέση τους άλλαξε από την δεξιά στην αριστερή. Αυτό έγινε γιατί οι πρώτες αριστοκράτισες προφανώς και στα τότε χρόνια είχαν βοηθούς ακόμα και για το ντύσιμο τους. Έτσι έδειχναν τον πλούτο τους και την διαφορά από τους απλούς κοινούς ανθρώπους.

Με αυτόν τον τρόπο σκέψης και προκειμένου οι προσωπικοί βοηθοί να διευκολύνονται στο ντύσιμο, τα κουμπιά στα γυναικεία πουκάμισα καθιερώθηκαν να τοποθετούνται στην αριστερή πλευρά.