Η pop art ως καλλιτεχνικό κίνημα έκανε την εμφάνισή της στη Μεγάλη Βρετανία και αργότερα στην Αμερική τη δεκαετία του ’50. Η συμβολή της έγκειται στο γεγονός ότι περιόρισε σημαντικά τη διάκριση ανάμεσα στις έννοιες της εμπορικής και υψηλής τέχνης. Συνήθως αντλούσε την έμπνευσή της από ταινίες, διαφημίσεις, βιομηχανοποιημένα προϊόντα, αλλά και φωτογραφίες λαϊκών ειδώλων. Βασικό χαρακτηριστικό της επίσης αποτελούν οι έντονες χρωματικές αντιθέσεις.

Ο καλλιτέχνης “σταθμός” στην εξέλιξη της pop art

Αν έχεις εντρυφήσει σε αυτή τη μορφή τέχνης, πιθανώς γνωρίζεις τον Keith Haring. Απευθύνεται στους ενημερωμένους λάτρεις της τέχνης και τα παιδιά. Θεωρείται σταθμός στην εξέλιξη της pop art. Όταν ο Χάρινγκ διαγνώστηκε με AIDS το 1988, ίδρυσε το Ίδρυμα Keith Haring για να παρέχει χρηματοδότηση και τις δημιουργίες του σε οργανώσεις που ασχολούνται με το AIDS και παιδικά προγράμματα αλλά και να διαχειριστεί την κληρονομιά του έργου του. Πέθανε σε ηλικία 31 ετών τον Φεβρουάριο του 1990. Η φήμη του, δεν αλλοίωσε ποτέ την οπτική του Χάρινγκ για την τέχνη. Το έργο του παράλληλα χαρακτηρίστηκε από μια γοητευτική αθωότητα μέχρι το τέλος.

Οι καλύτερες streetwear εμφανίσεις του καλοκαιριού

Με σημείο αναφοράς το σημαντικό καλλιτέχνη, η H&M παρουσίασε μια νέα ανδρική συλλογή. Αποτελείται από hoodies, t-shirts και άλλα κομμάτια, αξιοποιώντας τα εμβληματικά σχέδια του Αμερικανού θρύλου της pop art. Ο Keith Haring εφηύρε τη δική του μοναδική «οπτική» γλώσσα, ενσωματώνοντας το χιούμορ, τη σημειολογία και τα κοινωνικά μηνύματα. Το έργο του έχει αποδειχθεί ότι έχει μια σπάνια διαχρονικότητα. Αυτή η συλλογή διαθέτει μια σειρά από must have streetwear κομμάτια όπως παπούτσια, σορτς και πανωφόρια με τα χαρακτηριστικά Haring prints.

Η καμπάνια απαθανατίστηκε από τον φωτογράφο Theo Wenner και αποτυπώθηκε από δύο επερχόμενους Αμερικάνους καλλιτέχνες. Η τοποθεσία της φωτογράφησης είναι η περίφημη τοιχογραφία “Crack is Wack” στο ανατολικό Harlem, ένα ορόσημο κατά μήκος του δρόμου FDR της Νέας Υόρκης. Ένα παράδειγμα του ότι ο Χάρινγκ αφιέρωσε μεγάλο μέρος της καριέρας του σε δημόσια έργα, που παρουσίαζαν συχνά ακτιβιστικά μηνύματα σχετικά με πολέμους, χρήση ναρκωτικών, τη σεξουαλική ισότητα αλλά και τον θάνατο.

Μάθε περισσότερα για τη συλλογή εδώ

Διαβάστε επίσης: Τι να φορέσεις όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός | Thats Life. Life as it is!