Η ελληνική επανάσταση αποτελεί ένα γεγονός ορόσημο στην ιστορία του Έθνους. Μπορεί να έχουν περάσει 200 χρόνια από τότε, αλλά εξακολουθεί να μας συγκινεί και να αποτελεί πηγή υπερηφάνειας. Είναι δυνατό όμως να συνδυαστεί με τον κόσμο της μόδας; Η απάντηση είναι φυσικά θετική. Αρκεί να αναλογιστούμε τη δυναμική που έχουν οι πίνακες που μας έρχονται από εκείνη την εποχή. Μας μεταφέρουν την ατμόσφαιρα, τα χρώματα, τις μορφές, την ποικιλία και την πολυπλοκότητα των ενδυμασιών που έμειναν ταυτισμένα με την ελληνική επανάσταση αλλά και τη δύναμη των γυναικών της εποχής.

Η νέα συλλογή ‘ergon Mykonos εμπνέεται από την ελληνική επανάσταση

Η ‘ergon Mykonos, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους, δίνει τη δική της εικαστική παρέμβαση στην μόδα. Τα φετινά υφαντά αγγίζουν τη σύγχρονη Ελληνίδα στην ψυχή και το πνεύμα. Η δυναμική έκφραση των καλλιτεχνών της εποχής αποτυπώνεται στα νέα σχέδια. Αποτελούν μια εναλλακτική πρόταση για το καλοκαίρι που έρχεται.

Τα ρούχα εμπνέονται από τους καμβάδες του Ευγένιου Ντελακρουά, του Γουίλιαμ Τέρνερ, του Αύγουστου Βίνσον, του Νικόλαου Γύζη και άλλων ζωγράφων που αποτύπωσαν στα έργα τους Έλληνες με ενδυμασίες αέρινες. Πουκάμισα και φουστανέλες σκισμένες από την μάχη, στολές αυστηρές ή ενδύματα που άφηναν ακάλυπτα κάποια μέρη του σώματος έρχονται στο σήμερα μέσα από μια ιδιαίτερη συλλογή.

 

Η αναρχία και η ένταση που δημιουργεί μια μάχη γίνεται αισθητή στη συλλογή. Συνδέονται όμως με τη γαλήνη που εισπράττει ο θεατής που παρατηρεί ένα έργο τέχνης με σωστή δομή και σύνθεση.

Τα κομμάτια της ‘ergon Mykonos υπόσχονται μοναδικές καλοκαιρινές εμφανίσεις. Καλούν όλες τις γυναίκες να απελευθερωθούν από ό,τι τις δεσμεύει στιλιστικά και να τολμήσουν να είναι ο εαυτός τους.