Ο αγώνας του ελληνικού λαού για την ελευθερία, 200 χρόνια πριν, εμπνέει την Hermès να δημιουργήσει ένα συλλεκτικό μαντήλι με ακριβώς αυτό το μήνυμα. «Ελευθερία» με ελληνικά κεφαλαία γράμματα αναγράφεται πάνω στο μεταξωτό μαντήλι του γνωστού Οίκου.

Τα 90 εκατοστά μεταξωτού υφάσματος φιλοξενούν ζωγραφισμένα τοπία γνώριμα και ελληνικά που ενώνουν τρεις περιοχές της χώρας μας που έπαιξαν πρωτεύοντα ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση την Ηπειρωτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου. Ακόμη, παρατηρούμε σπίτια χτισμένα σε βουνοπλαγιές, αρχαία περιστύλια και καμπαναριά, βεράντες μέσα σε καταπράσινα τοπία, λίμνες και ηλιοτρόπια. Όλα τους, λειτουργούν σαν καμβάς για να ζωγραφιστεί πάνω τους η λέξη «Ελευθερία».

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την επέτειο, ο Pierre-Αlexis Dumas, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του οίκου, δήλωσε για αυτό το custom κομμάτι: «Η ιστορία της Ελλάδας είναι παγκόσμια και ως Ευρωπαίοι, το πεπρωμένο μας συνδέεται με το πεπρωμένο της Ελλάδας. Επιθυμία μας ήταν να διηγηθούμε με τον δικό μας τρόπο την ιστορία της ανεξαρτησίας της Ελλάδας και γι΄αυτό βλέπω αυτό το μαντήλι σαν βιβλίο, σαν ντοκιμαντέρ, σαν μια ιστορία τυπωμένη σε μετάξι που αξίζει να τη μάθει όλος ο κόσμος».

To όραμα της Hermès πίσω από το μαντήλι για τα 200 χρόνια ελληνικής Επανάστασης

Το να αφηγηθεί μία ιστορία μέσα από τα μαντήλια της, είναι μία από τις βασικές δημιουργικές αρχές που «κρύβονται» στο DNA της Hermès από το 1937 που παρουσίασε το πρώτο φουλάρι της μέχρι και σήμερα. Και αυτό προσπαθεί συστηματικά να το κάνει μέσα από πρίσμα εικαστικών και καλλιτεχνών που ενώνουν που επινοούν εικονογραφήσεις και τις ειρηνεύουν µε τη γλώσσα των μαντηλιών αυτών με τον δικό τους, ξεχωριστό τρόπο.

Ο Ηλίας Kαφούρος, είναι ένας από αυτούς του καλλιτέχνες -με σπουδές ζωγραφικής στην Α.Σ.Κ.Τ, master πάνω στο Painting Training µε την Γιαπωνέζα Meera Hashimoto και σπουδές στο animation στο School of Visual Arts της Νέας Υόρκης- η προβοκατόρικη αντίληψή του οποίου περί σύγχρονης τέχνης και η σύγχρονη αισθητική ματιά του δεν μπορούσε παρά να γίνει αντιληπτή και από ένα εμβληματικό οίκο μόδας σαν αυτόν.

Το μαντήλι θα κυκλοφορήσει σε limited edition και θα είναι διαθέσιμο στο κατάστημα Hermès στην Αθήνα (Σταδίου 4 και Βουκουρεστίου 1) από τις 26/3/21 ενώ μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του θα δοθεί στο Γενικό Νοσοκοµείο Νοσηµάτων Θώρακος της Αθήνας, «Σωτηρία».

Με πληροφορίες από το cnn.gr