Αρκετοί άνθρωποι στον κόσμο φοβούνται την μοναξιά, καθώς την θεωρούν ως σημάδι απόρριψης και απομόνωσης. Αλλά μήπως τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά; Μήπως η μοναξιά μπορεί να γίνει καλή φίλη;

«Η μοναξιά είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης. Όλοι νιώθουμε μόνοι μας. Τα άτομα που είναι ψυχολογικά καλά δεν έχουν κανένα θέμα με την μοναξιά και προσπαθούν να προσαρμοστούν σε αυτή», τονίζει σχετικά με το θέμα ο ψυχοθεραπευτής, Ross Rosenberg στην Huffington Post.

Oι άνθρωποι που πασχίζουν να ξεφύγουν από τη μοναξιά, ίσως υποφέρουν από ψυχολογικές διαταραχές. Η μοναξιά, είναι ένα αίσθημα το οποίο συνδέεται με κάποιο τραύμα, όπως ο χωρισμός, ή ακόμη και με την έλλειψη αυτοπεποίθησης και ανασφάλεια. Όσοι είχαν μια ζωή χωρίς ιδιαίτερες αρνητικές εμπειρίες, είναι έτοιμοι να μείνουν μόνοι τους.

Ο Rosenberg, προτείνει μερικούς τρόπους για να μάθεις να μένεις μόνη χωρίς να δημιουργείς αρνητικές σκέψεις:

-Ψάξε τις αιτίες

Πάρε τον χρόνο και ρώτα τον εαυτό σου γιατί αισθάνεται άσχημα. Είναι πραγματικά αίσθημα μοναξιάς ή κάτι άλλο; Αναζήτησε μέσα σου τι σημαίνει για σένα να είσαι μόνη. Μπορεί να είναι κάποια δυσάρεστη μνήμη. Για να κατανοήσεις τι σε κάνει να πονάς όσο μένεις μόνη, πρέπει να ψάξεις μέσα σου.

-Βρες νέα χόμπι

Μερικοί άνθρωποι που δεν τους αρέσει η μοναξιά αναζητούν διαρκώς νέα χόμπι. Το να περάσεις τον χρόνο σου διασκεδάζοντας μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο, γιατί η δημιουργικότητα σου θα αυξηθεί. Μπορεί αρχικά να σου φανεί δύσκολο, ωστόσο δοκιμάζοντας νέες δραστηριότητες θα καταφέρεις να βρεις νέο ενδιαφέρον και νέα αντίληψη.

-Αναπόλησε την παιδική σου ηλικία

Ένα από τα κρισιμότερα βήματα για να αισθανθείς καλά με την μοναξιά είναι να επιστρέψεις πίσω στις… ρίζες σου. Σύμφωνα με τον Rosenberg, οι άνθρωποι που έψαξαν στην παιδική τους ηλικία ανταποκρίθηκαν πολύ καλύτερα στην μοναξιά τους. Συνήθως, οι ανασφάλειες προκύπτουν από εκείνη την ηλικία και είναι μια καλή ευκαιρία να τις νικήσεις.

-Ζήτα βοήθεια

Το να μένεις μόνη ξαφνικά δεν είναι και ότι ευκολότερο στον κόσμο. Το να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ψυχολόγου δεν είναι ούτε κακό ούτε ντροπή. Αρκετοί άνθρωποι δεν μπορούν να παλέψουν μόνοι τους τον φόβο της μοναξιάς, οπότε το να ζητήσεις από έναν ειδικό να σε βοηθήσει είναι κάτι πολύ γενναίο και θα σε βοηθήσει να βελτιωθείς και σαν προσωπικότητα.