Όταν η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την άσκηση και τα οφέλη της, τότε δεν προλαβαίνεις να τα… απαριθμείς! Το μεγαλύτερο όφελος όμως που δίνει η γυμναστική είναι στην καρδιά!

Σύμφωνα με έρευνα του American Heart Association, η καθημερινή άσκηση για μια περίπου ώρα την ημέρα μειώνει κατά 46% των κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων. Η έρευνα ξεκίνησε το 1997, όταν Σουηδοί ερευνητές ανέλυσαν περίπου 40 χιλιάδες άτομα, μεταξύ 20 και 90 ετών, οι οποίοι δεν αντιμετώπιζαν καρδιακά προβλήματα. Από τότε, οι ερευνητές εξέταζαν τις συνήθειες τους και το αν γυμνάζονται μέσα από ερωτηματολόγια. Στο τέλος συνέκριναν τα αποτελέσματα για να διαπιστώσουν κατά πόσο σχετίζεται η άσκηση με τα καρδιακά νοσήματα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσοι ήταν πιο ενεργητικοί στον ελεύθερο χρόνο τους, οι οποίοι προπονούνταν για περίπου μια ώρα, παρουσίασαν ένα ποσοστό 46% σχετικά με εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων στην ζωή τους.

Μεγαλύτερο κίνδυνο για κάποιο πρόβλημα παρουσίασαν οι ηλικιωμένοι που ο δείκτης μάζας στο σώμα τους ήταν μεγαλύτερος από την αναλογία μέσης-γοφών, είχαν ιστορικό καρδιακών νοσημάτων στην οικογένεια τους ενώ είχαν και μικρότερο επίπεδο… μόρφωσης!

Οι επιστήμονες προτείνουν άσκηση η οποία θα αγγίζει την μισή με μια ώρα ημερησίως, έτσι ώστε να μην μένει ο οργανισμός σε αδράνεια, μειώνοντας παράλληλα τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων στο μέλλον.