Πριν συγκρίνετε τα φυσικά και τα συμβατικά αποσμητικά, αξίζει να επισημάνουμε ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα δύο διαφορετικοί τύποι προϊόντων στην κατηγορία αποσμητικά: αποσμητικά και αντιιδρωτικά. Όπως εξηγείται σε ένα άρθρο στο Annales de Dermatologie et de Vénéréologie το 2020, τα αντιιδρωτικά παρασκευάζονται για την πρόληψη της εφίδρωσης και χρησιμοποιούν άλατα αλουμινίου ως ενεργό συστατικό για να το κάνουν.

Τα αποσμητικά, από την άλλη πλευρά, δεν εμποδίζουν την εφίδρωση. Αντίθετα, στοχεύουν να καλύψουν τη μυρωδιά του ιδρώτα με άρωμα συν ένα ενεργό αντιμικροβιακό συστατικό για να περιορίσουν την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν οσμή. Σύμφωνα με ένα άρθρο στο International Journal of Dermatology, το δραστικό συστατικό των συμβατικών αποσμητών είναι συχνά η τρικλοζάνη, η οποία έχει δείξει έρευνα ότι είναι ένας συνθετικός αντιμικροβιακός παράγοντας. Τα φυσικά αποσμητικά, από την άλλη πλευρά, βασίζονται συνήθως σε αιθέρια έλαια και φυτικά εκχυλίσματα, τα οποία λειτουργούν ως άρωμα και έχουν επίσης ορισμένες αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Τα περισσότερα, αλλά όχι όλα, φυσικά αποσμητικά δεν περιέχουν αλουμίνιο. Αλλά ακόμη και αυτές οι γραμμές είναι θολές. Για παράδειγμα, η Tom’s of Maine, μια μάρκα γνωστή για την πώληση φυσικών προϊόντων, προσφέρει μερικά αντιιδρωτικά προϊόντα που περιέχουν αλουμίνιο, μαζί με τις πολλές αποσμητικές της προσφορές χωρίς αλουμίνιο. Αυτά τα αντιιδρωτικά δεν έχουν «φυσικά» στη συσκευασία, αλλά το γεγονός ότι πωλούνται από μια εταιρεία που εμπορεύεται ότι χρησιμοποιεί φυσικά συστατικά θα μπορούσε σίγουρα να μπερδέψει τους καταναλωτές. Επιπλέον, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δεν έχει ορίσει τον όρο «φυσικό» όπως χρησιμοποιείται στην επισήμανση καλλυντικών και επομένως δεν υπάρχει ουσιαστικός κανονισμός για το πώς χρησιμοποιούν οι μάρκες τον όρο ή ποια συστατικά μπορεί να είναι στα λεγόμενα «φυσικά» προϊόντα.

Τι να ψάξετε σε ένα φυσικό αποσμητικό

Αν και τα στοιχεία δεν υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα συμβατικά αποσμητικά και τα αντιιδρωτικά έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, μερικοί άνθρωποι προτιμούν να χρησιμοποιούν φυσικά προϊόντα χωρίς τεχνητά συστατικά. Τα φυσικά αποσμητικά θα μπορούσαν επίσης να είναι μια καλή εναλλακτική για άτομα που έχουν δοκιμάσει πολλά συμβατικά αντιιδρωτικά και αποσμητικά και έχουν διαπιστώσει ότι το δέρμα τους είναι ευαίσθητο σε αυτά. Και πάλι, όμως, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα φυσικά αποσμητικά χωρίς αλουμίνιο δεν εμποδίζουν την εφίδρωση – απλώς καλύπτουν τη μυρωδιά της.

Αν ψάχνετε για ένα φυσικό αποσμητικό, η Jenelle Kim, γιατρός της κινεζικής ιατρικής και ιδρύτρια της JBK Wellness Labs, η οποία εδρεύει στο Σαν Ντιέγκο, συνιστά να διαβάσετε τη λίστα συστατικών αντί να εμπιστεύεστε απλώς ισχυρισμούς στο μπροστινό μέρος της ετικέτας όπως ” φυσική» ή «καθαρή ομορφιά». Στην ιδανική περίπτωση, οι μάρκες θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες σχετικά με το τι περιέχει το προϊόν τους, λέει, αντί να αναφέρουν απλώς όρους όπως «φυσικό άρωμα» χωρίς να είναι συγκεκριμένες για τα συστατικά από τα οποία προέρχεται αυτό το άρωμα. Η Fromowitz συνιστά επίσης να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στα αιθέρια έλαια και άλλα αρώματα που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα που επιλέγετε, καθώς αυτά είναι τα πιο πιθανό να προκαλέσουν ερεθισμό.

Πέρα από αυτό, δεν υπάρχει συναίνεση ή στοιχεία που να λένε ότι ορισμένα συστατικά σε φυσικά αποσμητικά προϊόντα είναι πιο αποτελεσματικά από άλλα. Εάν θέλετε να ακολουθήσετε τη διαδρομή του φυσικού αποσμητικού, δοκιμάστε μερικά με διαφορετικά συστατικά και αποφασίστε ποια, αν υπάρχουν, είναι καλύτερα για εσάς.