Η Ελλάδα είναι γνωστή για τον ηλιόλουστο καιρό της, με κλίμα που έχει μεγάλη ηλιοφάνεια όλο το χρόνο. Θα ήταν λογικό να υποθέσουμε ότι αφού ζούμε στην Ελλάδα δεν θα κινδυνεύουν από ανεπάρκεια βιταμίνης D. Ωστόσο, παρά την άφθονη ηλιακή ακτινοβολία, η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι κοινό πρόβλημα στην Ελλάδα.

Η βιταμίνη D είναι ένα κρίσιμο θρεπτικό συστατικό που βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών. Παίζει επίσης ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στη μυϊκή δύναμη και σε άλλες σημαντικές διεργασίες στο σώμα. Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως οστεοπόρωση, μυϊκή αδυναμία και αυξημένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχουμε έλλειψη βιταμίνης D παρά την άφθονη ηλιακή ακτινοβολία. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι δεν περνάμε αρκετό χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Εργαζόμαστε σε εσωτερικούς χώρους και περνάμε μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου μας σε κλιματιζόμενα κτίρια, γεγονός που μπορεί να περιορίσει την έκθεσή μας στο ηλιακό φως.

Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι τείνουμε να αποφεύγουμε το άμεσο ηλιακό φως, ειδικά κατά τις πιο ζεστές περιόδους της ημέρας. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε ανησυχίες σχετικά με τη βλάβη του δέρματος και τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Ενώ είναι σημαντικό να προστατεύουμε το δέρμα από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου, είναι επίσης σημαντικό να καθόμαστε αρκετά στον ήλιο για να διασφαλίσουμε επαρκή επίπεδα βιταμίνης D.

Ένας άλλος λόγος ανεπάρκειας βιταμίνης D στην Ελλάδα είναι η παραδοσιακή διατροφή. Καταναλώνουμε μια δίαιτα χαμηλή σε βιταμίνη D, καθώς δεν περιλαμβάνει πολλά τρόφιμα που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, αρκετοί μπορεί να έχουν πεπτικά προβλήματα που τους εμποδίζουν να απορροφήσουν σωστά τη βιταμίνη D.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, εκστρατείες δημόσιας υγείας στην Ελλάδα αρχίζουν να προβάλλουν τη σημασία της βιταμίνης D και τον ρόλο που παίζει το ηλιακό φως και η διατροφή στην απορρόφησή της. Γίνονται επίσης προσπάθειες να αυξηθεί η διαθεσιμότητα τροφίμων που είναι πλούσια σε βιταμίνη D, όπως τα λιπαρά ψάρια και τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Με λίγα λόγια, παρά τον ηλιόλουστο καιρό, η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι συχνό πρόβλημα στην Ελλάδα. Η έλλειψη χρόνου σε εξωτερικούς χώρους, η αποφυγή του ήλιου και η διατροφή που είναι χαμηλή σε βιταμίνη D είναι μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό το πρόβλημα. Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος απαιτεί δημόσια εκπαίδευση και αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, καθώς και την ενθάρρυνση των ανθρώπων να εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο.