Έχουμε όλες βρεθεί σε μια δουλειά που πρέπει να αφιερώσουμε πολλές ώρες, αλλά είναι αυτό που θέλουμε; Μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι; Η απάντηση είναι «Γιατί όχι;»! Αυτοί είναι οι 5 κανόνες για να πετύχεις όσα θες στον επαγγελματικό τομέα!

Κανόνας 1: Μάθε τι αξίζεις (οικονομικά)

Στις ημέρες μας λένε πως πρέπει να λέμε «ευχαριστώ» γιατί έχουμε εργασία. Το εισόδημα σου, ωστόσο, είναι κάτι που πρέπει να διαπραγματευτείς και να κερδίσεις μέσα από αγώνες στον… στίβο της εργασίας. Μην νιώθεις περιορισμένη στα χρήματα που παίρνεις. Είναι δύσκολο να διαπραγματευτείς μια αύξηση αλλά από την άλλη αν νιώθεις πως την αξίζεις μπορείς να την διεκδικήσεις.  Μην νιώθεις αδικημένη γιατί μόνο κακό στην αυτοπεποίθηση σου κάνεις και στην τσέπη σου!

Κανόνας 2: Επειδή είσαι γυναίκα δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να τα έχεις όλα

Η σκέψη πως πλέον δεν έχεις περιθώρια για κάτι παραπάνω στην εργασία σου είναι ίσως η χειρότερη που μπορείς να κάνεις. Είτε είσαι… pop star, είτε μπαλαρίνα, είτε διευθύντρια ποτέ δεν έχεις φτάσει εκεί που μπορείς. Πάρε για παράδειγμα την Vera Vang, πρώην ολυμπιονίκη του πατινάζ, η οποία έγινε σχεδιάστρια μόδας. Πάντα μπορείς να γίνεις κάτι παραπάνω και μάλιστα συνδυάζοντας πολλά διαφορετικά πράγματα.

Κανόνας 3: Μείνε μακριά από τις πολιτικές

Μέσα σε κάθε γραφείο υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα, που κοιτάζουν την πολιτική που ακολουθούν οι εργαζόμενοι (κοινώς συνδικαλιστές). Αν πραγματικά θες να πετύχεις τότε μείνε μακριά. Όχι επειδή είναι κακό οι εργαζόμενοι να ζητούν συντονισμένα όσα δικαιούνται, αλλά θα αφήσεις σε δεύτερη μοίρα την δουλειά σου. Βρες κάποιον σαν μέντορα, πες τις ιδέες σου στις συσκέψεις και συνέχισε να αφιερώνεσαι στα project που σου αναθέτουν. Μόνο έτσι θα προχωρήσεις στους στόχους σου και με κανέναν άλλον τρόπο.

Κανόνας 4: Μην ψάχνεις την ασφάλεια

Σε συνέντευξη της η CEO της WellPoint, Angela Braly, δήλωσε «Να είσαι ανοιχτή σε προκλήσεις και πάρε ρίσκα. Για την ακρίβεια, δείξε ενδιαφέρον για το δυσκολότερο project και ανέλαβε το από την αρχή». Αν δεν σου αρέσει να στέλνεις χαρτιά από τις 9 μέχρι τις 5 τότε απλά… άλλαξε το! Πάρε ρίσκα και σταμάτα να ζεις μέσα στην ασφάλεια. Συνέχισε να δουλεύεις και να θέτεις υψηλούς στόχους για να καταφέρεις να φτάσεις στην κορυφή.

Κανόνας 5: Να είσαι φεμινίστρια

Πόσες φορές δεν έχεις ζητήσει μια δουλειά και σε κοιτάζουν λες και είσαι η μοναδική γυναίκα του πλανήτη; Ή πόσες φορές δεν σου έχουν γίνει ανήθικες προτάσεις με αντάλλαγμα μια δουλειά; Εννοείται πως ούτε καν θα ενδώσεις σε κάτι τέτοιο. Είσαι γυναίκα και θα σκέφτεσαι πάντα με φεμινιστική σκοπιά. Θα φοράς και φτιάχνεις τα μαλλιά σου γυναικεία, γιατί έτσι νιώθεις όμορφα. Να έχεις στόχο να γίνεις η καλύτερη ακόμη και σε ένα περιβάλλον που υπάρχουν μόνο άντρες!