Η ισορροπημένη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της καλής σωματικής υγείας, αλλά μπορεί επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική μας ευεξία. Μια ισορροπημένη διατροφή παρέχει στο σώμα μας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη βέλτιστη λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας, της υποστήριξης του ανοσοποιητικού συστήματος και της επισκευής των ιστών. Αλλά επηρεάζει επίσης τη διάθεσή μας, τη γνωστική λειτουργία και τη συνολική ψυχική μας υγεία.

Όταν δεν τρώμε σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα σωματικής υγείας όπως παχυσαρκία, διαβήτης και καρδιαγγειακές παθήσεις. Αλλά και να προκαλέσει προβλήματα ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη, άγχος και ευερεθιστότητα. Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και το μαγνήσιο, έχει αποδειχθεί ότι έχουν θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία.

Επιπλέον, όταν τρώμε ισορροπημένα, είναι λιγότερο πιθανό να τρώμε υπερβολικά ή να εμπλακούμε σε άλλες ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. Η υπερφαγία είναι συχνά αποτέλεσμα περιοριστικής δίαιτας ή συναισθηματικής δυσφορίας και μπορεί να προκαλέσει αισθήματα ενοχής, ντροπής και άγχους. Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπερφαγίας παρέχοντας στο σώμα μας τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που χρειάζεται για να νιώθουμε ικανοποιημένοι και γεμάτοι.

Πώς μπορούμε λοιπόν να βοηθήσουμε τον εαυτό μας ψυχολογικά για να μην τρώμε υπερβολικά; Ακολουθούν μερικές συμβουλές:

Μην περιορίζετε τον εαυτό σας: Οι περιοριστικές δίαιτες μπορεί να οδηγήσουν σε έντονη λαχτάρα και υπερφαγία. Αντίθετα, επικεντρωθείτε στην κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφών πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και επιτρέψτε στον εαυτό σας να επιδοθεί με μέτρο.

Εξασκηθείτε στη συνειδητότητα: Δώστε προσοχή στα σήματα πείνας και πληρότητας του σώματός σας. Η προσεκτική διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να συντονιστείτε με τις ανάγκες του σώματός σας και να αποτρέψετε την υπερκατανάλωση τροφής.

Διαχειριστείτε το άγχος: Η συναισθηματική κατανάλωση φαγητού εμφανίζεται συχνά ως απάντηση στο στρες ή στα αρνητικά συναισθήματα. Η εύρεση υγιεινών τρόπων διαχείρισης του στρες, όπως η άσκηση, ο διαλογισμός ή η συζήτηση με έναν θεραπευτή, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της συναισθηματικής τροφής.

Αναζητήστε υποστήριξη: Εάν δυσκολεύεστε με την υπερφαγία, αναζητήστε υποστήριξη από έναν θεραπευτή ή μια ομάδα υποστήριξης. Μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε στρατηγικές αντιμετώπισης. Το  Πρότυπο κέντρο ευεξίας της Εμμανουέλας  Φωτεινού μπορεί να σε βοηθήσει εξατομικευμένα, καθώς παρέχει υπηρεσίες όπως:

 • Αδυνάτισμα
 • Προληπτική υγεία
 • Διατροφή παιδιών
 • Διατροφη υπογονιμότητας & εγκυμοσύνης
 • Health coaching
 • Συμβουλευτική υγείας & έλεγχος βιοχημικών τιμών
 • Ενίσχυση γονιμότητας & διατροφική υποστήριξη εγκυμοσύνης
 • Διατροφογενετική
 • Διατροφή & κλινική διαιτολογία σε όλα τα στάδια της ζωής (παιδιά, εφηβεία, αθλητές, εμμηνόπαυση, κύηση σε κατάσταση υγείας & ασθένειας)
 • Βιωματικά εργαστήρια (εμψύχωσης & ενδυνάμωσης παιδιών & ενηλίκων)
 • Group therapy συναισθηματικού φαγητού & εκπαίδευσης διατροφής

Φυσικά μπορεί να καλύψει και μια σειρά με υπηρεσίες χαλάρωσης και τόνωσης καθώς και ομορφιάς σώματος, προσώπου μαζί με αισθητική αδυνατίσματος – κυτταρίτιδας.

Με λίγα λόγια, η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία. Δίνοντας προτεραιότητα σε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ασκώντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες, μπορούμε να βοηθήσουμε στην πρόληψη της υπερφαγίας ή υποφαγίας και να προωθήσουμε τη συνολική ευημερία.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.