Ως άνθρωποι, συχνά αναπτύσσουμε συνήθειες που δεν γνωρίζουμε καν και, δυστυχώς, ορισμένες από αυτές τις συνήθειες μπορεί να προκαλέσουν πίεση και δυσφορία στο λαιμό μας. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε μερικές κοινές συνήθειες που μπορεί να καταπονούν τον αυχένα μας.

Πρώτον, η κακή στάση του σώματος είναι μια από τις πιο συνηθισμένες συνήθειες όταν πρόκειται για καταπόνηση του αυχένα

Το να καθόμαστε ή να στεκόμαστε με το κεφάλι προς τα εμπρός και τους στρογγυλεμένους ώμους ασκεί επιπλέον πίεση στους μύες του λαιμού μας και μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο με την πάροδο του χρόνου. Είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε μια ίσια σπονδυλική στήλη και να έχουμε το κεφάλι μας ευθυγραμμισμένο με τους ώμους μας.

Μια άλλη συνήθεια που μπορεί να καταπονήσει τον αυχένα μας είναι να ξοδεύουμε πολύ χρόνο κοιτάζοντας τα τηλέφωνα ή τους υπολογιστές μας

Αυτή η θέση, γνωστή ως «λαιμός κειμένου», μπορεί να ασκήσει πίεση έως και 60 κιλά στον λαιμό μας και να προκαλέσει μακροπρόθεσμη βλάβη. Για να αποφευχθεί αυτό, είναι σημαντικό να κρατάμε τις συσκευές μας στο ύψος των ματιών μας και να κάνουμε συχνά διαλείμματα για να τεντωνόμαστε και να κινούμαστε.

Οι συνήθειες ύπνου μπορούν επίσης να συμβάλλουν στον πόνο στον αυχένα

Ο ύπνος με το κεφάλι γυρισμένο προς τη μία πλευρά μπορεί να προκαλέσει πίεση στους μύες του λαιμού μας και ο ύπνος σε πολύ ψηλό ή πολύ χαμηλό μαξιλάρι μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσφορία. Είναι σημαντικό να βρίσκουμε μια άνετη θέση ύπνου και να χρησιμοποιούμε ένα μαξιλάρι που να υποστηρίζει επαρκώς το λαιμό και το κεφάλι μας.

Τέλος, το να κουβαλάμε βαριές τσάντες στον έναν ώμο μπορεί να ασκήσει επιπλέον πίεση στους μύες του λαιμού μας και να οδηγήσει σε πόνο και δυσφορία

Είναι απαραίτητο να κατανείμετε το βάρος ομοιόμορφα μεταξύ των δύο ώμων ή να επιλέξετε ένα σακίδιο πλάτης.

Δυστυχώς, υπάρχουν αρκετές συνήθειες που μπορούν να καταπονήσουν τον λαιμό μας χωρίς καν να το καταλάβουμε. Προσέχοντας τη στάση μας, τη χρήση συσκευών, τις συνήθειες ύπνου και τις τεχνικές μεταφοράς της τσάντας, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο καταπόνησης του αυχένα και να βελτιώσουμε τη συνολική άνεση και υγεία μας.